28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı

3.

5.10.2017 - 13:52
Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı

- Ahi Evran Üniversitesince düzenlenen sempozyuma 7 ülkeden 74 akademisyen katılıyor - Rektör Prof. Dr. Karakaya: - "Üç seri halinde bugün ilkini başlattığımız sempozyumla Ahilik değerlerini yazılı kayda dönüştürecek, yurt içinde ve dışında bu kaynakların tanıtımını yapacağız"

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ahilik Sempozyumu ile Ahilik değerlerinin yazılı kayda dönüştürüleceğini, yurt içinde ve yurt dışında tanıtım yapılacağını belirtti.

AEÜ tarafından düzenlenen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Merkezi Birliğince desteklenen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'na 7 ülkeden 74 akdemisyen katılıyor.

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Karakaya, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Ahi Evran-ı Veli'nin diyarında, onun maneviyatı altında kurumsallaştırdığı Ahilik geleneğini tartışmak üzere dünyanın birçok üniversitesindeki akademisyenleri Kırşehir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Oturumlarda bu medeniyet değerinin uzmanlar tarafından ele alınarak geleceğe bir değer ve miras olarak bırakılacağını ifade eden Karakaya, şöyle konuştu:

"Ahilik sadece bir esnaf hareketi değil, bir insan yetiştirme metodudur. Bu seçkin topluluğun katkılarıyla, dünyayı kasıp kavuran kazanma duygusunun içine insanı ve onun değerlerini tam da Ahi Evran-ı Veli'nin yaptığı gibi katabilmek ve o esnafı yetiştirecek değerleri yeniden topluma hakim kılma gayretinin ortaya konulması en büyük dileğimdir."

Ahilik değerlerinin hayat bulması için uygulamalar ve çalışmalar yapmayı bir görev saydıklarını vurgulayan Karakaya, "Bu alanda yapılmış ilk çalışma olarak, devlet üniversiteleri içierisinde Ahiliği her bölümde zorunlu ders olarak okutan ilk üniversiteyiz. Üç seri halinde bugün ilkini başlattığımız sempozyumla Ahilik değerlerini yazılı kayda dönüştürecek, yurt içinde ve dışında bu kaynakların tanıtımını yapacağız." diye konuştu.

Açılışta, Filistin En-Necah Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Al Dek ile Prof. Dr. Nader Gasim, Filistin'e ziyarette bulunarak sempozyuma davet etmesi dolayısıyla Rektör Karakaya'ya plaket takdim etti.

3 gün sürecek sempozyumda yapılacak 21 ayrı oturumda, "Esnaf Teşkilatlarının Türk Kültürü ve Ahililik Kültürünün Oluşumuna Etkileri", "Anadolu'da Fütüvvet ve Ahilik", "Ahi Evran ve Tarihi Kişilik", "Dini Ekoller ve Ahilik", "Ahilik'te Ticaret ve Ahlak", "Dünyadaki Farklı Coğrafyalarda Ahiliğin İzleri", "Fütüvvetin ve Ahiliğin Kurani Temelleri", "Ahilik Kültüründeki Tarihi Şahsiyetler" gibi konular ele alınacak.