29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

30. Ahilik Haftası Kutlama Programı

30.

21.09.2017 - 22:28
Ahilik Haftası Kutlama Programı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Esnaf Ahilik Sandığı kurduk. Kardeşim şu veya bu şekilde iflas ettiğinde, işini terk ettiğinde veya emekli olduğunda o esnaf sandığından yeni bir iş kurabilmek için, yeni bir işe girebilmek için, oradan bir asgari ücret kadar destek alsın istedik. Ve 2018'de eğer sizler sahip çıkarsanız, eğer sizler desteklerseniz bunu da hayata geçiriyoruz" - "Esnaf kardeşlerimizin faiz yükünü bugünlerde kısa vadeli kredilerde yüzde 4'e, uzun vadeli kredilerde yüzde 5'e çektik. Kredi limitini de 5 bin liradan 150 bin liraya çıkardık. Özellikle sadece Halk Bankasının ağustos sonu itibarıyla esnafa vermiş olduğu kredi 21,8 milyar lirayı aşmış vaziyette"

GAZİANTEP (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Esnaf kardeşlerimizin faiz yükünü bugünlerde kısa vadeli kredilerde yüzde 4'e, uzun vadeli kredilerde yüzde 5'e çektik. Kredi limitini de 5 bin liradan 150 bin liraya çıkardık. Özellikle sadece Halk Bankasının ağustos sonu itibarıyla esnafa vermiş olduğu kredi 21,8 milyar lirayı aşmış vaziyette." dedi.

Tüfenkci, Gaziantep'te Ahilik Haftası kutlaması kapsamında Maarif Kavşağı'ndan başlayarak Almacı Pazarı'na kadar süren korteje katıldı.

Yürüyüşün ardından tarihi Almacı Kavşağı'nda düzenlenen 30. Ahilik Haftası Kutlama Programı'na iştirak eden Tüfenkci, buradaki konuşmasında, Gazianteplilerin şükrederek ticaret yaptığını ve tuttuğunu kopardığını söyledi.

Kentin bu çabasıyla hak ettiği başarıyı da elde ettiğini anlatan Tüfenkci, ihracatta 5'inciliğe yükselen kentin kendilerinin de desteğiyle 5 yıl içerisinde üçüncülüğü alacağını belirtti.

Ahiliğin Türk milletinin, asırlar boyunca, birlik ve beraberlik duygusu içinde, maddi ve manevi bütün değerleriyle medeniyet tarihine kazandırdığı eskimeyen sistemin adı olduğunu kaydeden Tüfenkci, ahiliğin bir insanlık mektebi olduğunu vurguladı.

Helal kazanmak, helal lokma demek olan ahiliğin yedi iklime, üç kıtaya yayılan iyilik manzarası olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Ahilik 5'ten büyük olan dünyanın vicdanı olmak demektir. Esasında ahilerin çarşılarında dürüstlük hakimdir. Dürüstlük alınır, dürüstlük satılır, tıpkı Gaziantep'teki bu çarşılarımız gibi... Ahilerin dünyasında kimseye haksızlık yapılmaz. Anadolu'da da burada da ahilerin terazisi, ahlakın, adaletin ve dürüst esnaflığın terazisidir. Ve esnafın kapısı esasında gönül kapısıdır." dedi.

Esnafın bu toplumun omurgası olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, "Esnaf kardeşlerimiz, her zaman istikrardan yana olur, esnaf kardeşlerimiz, her zaman huzurdan yana olur, her zaman kazançtan, hem de helal kazançtan yana olur. Onun için birliğin, beraberliğin, bu toprakların mayası esnaf kardeşlerimdir, sizlersiniz. Bu kardeşlik buralarda, bu pazarlarda yoğruluyor. İnsanlar geldiğinde huzuru, birliği, beraberliği buradan görüyor." ifadesini kullandı.

Anadolu'nun ve esnafın hep mazlumlardan, mağdurlardan yana ve onların umudu olduğunu ifade eden Tüfenkci, "Ülkemiz bölgesinin lideri, dünyanın vicdanı olmaya da sizlerin desteğiyle, Allah'ın izniyle devam edecek. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, bu ülkenin her bir karışışını kalkındırmak için, her bir insanımıza sahip çıkmak için, her bir insanımızın refah düzeyini artırabilmek için gece gündüz demeden gayret gösteriyoruz, çaba gösteriyoruz. Hem kendi insanlarımıza sahip çıkıyoruz, hem de bölgedeki mağdurlara, bize sığınanlara sahip çıkıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine her zaman, "Oydan ziyade gönül alın, dua alın." öğüdü verdiğini belirterek, esnafın da kendilerinin de hep bu duaya talip olduklarını söyledi.

Mazlumlara sahip çıkan esnafın kimseyi ötekileştirmeden, hor görmeden ticaretini büyütmeye ve bu vatana hayırlı evlatlar yetiştirmeye çalıştığını anlatan Tüfenkci, bu değeri yitirenlerin dükkanını şükürle ve duayla açıp, duayla kapatan esnafı anlamasının zor olduğunu belirtti.

Ülke ekonomisine en büyük katkıyı veren, sanayinin ve ticaret çarklarının dönmesini sağlayanların esnaf olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bunun için kendilerine teşekkür etti.

- "15 Temmuz'da 68 esnaf şehit oldu"

Tüfenkci, "15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında özellikle esnafımızın göstermiş olduğu dirayete, hem demokrasiye sahip çıkışları, hem de ekonomiye sahip çıkışlarından dolayı her bir esnaf kardeşime teşekkür ediyorum. 15 Temmuz akşamı tanklara, toplara göğsünü geren esnafımız, sabah da kepenkleri açarak bu ülkenin ekonomisinin, bu ülkenin çarklarının dönmesine vesile oldu. Ve o gün 68 esnaf kardeşim şehit oldu. Bütün esnaf şehitlerimize, 15 Temmuz şehitlerimize, bu vatan için canını veren bütün şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyoruz." dedi.

Hükümet olarak esnaf ve sanatkarların el emeği göz nurunun kıymetini çok iyi bildiklerini belirten Tüfenkci, her fırsatta esnafın önünü nasıl açabileceklerinin hesabını yaptıklarını dile getirdi.

Esnafın önünü açmak için birtakım tedbirler aldıklarına ve teşvikler verdiklerine işaret eden Tüfenkci, finansa erişimde yaşadıkları sıkıntıları aşmaları için teşvikler verdiklerini ve vermeye de devam ettiklerini söyledi.

Bülent Tüfenkci, vergi konusunda muafiyetler ve indirimler getirdiklerini, sicil affı ve krediye erişimi kolaylaştırdıklarını, bu konuda sıkıntı çıkaran bankalara müdahale ettiklerini belirtti.

Finans noktasındaki sıkıntıları da giderme adına hem Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla, hem de KOSGEB aracılığıyla destekler verdiklerini anlatan Tüfenkci, "Yine özellikle Esnaf Ahilik Sandığı kurduk. Kardeşim şu veya bu şekilde iflas ettiğinde, işini terk ettiğinde veya emekli olduğunda o esnaf sandığından yeni bir iş kurabilmek için, yeni bir işe girebilmek için oradan bir asgari ücret kadar destek alsın istedik. Ve 2018'de eğer sizler sahip çıkarsanız, eğer sizler desteklerseniz bunu da hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

- Esnafa Halk Bankasınca verilen kredi 21,8 milyar lirayı buldu

En önemli sıkıntılardan birinin de "ucuz kredi"ye erişim olduğunu ifade eden Tüfenkci, "2002'de AK Parti iktidara gelmeden önce yıllık 147'nin üzerinde yüksek bir faiz oranıyla başlayan esnaf kardeşlerimizin faiz yükünü bugünlerde kısa vadeli kredilerde yüzde 4'e, uzun vadeli kredilerde yüzde 5'e çektik. Kredi limitini de 5 bin liradan 150 bin liraya çıkardık. Özellikle sadece Halk Bankasının ağustos sonu itibarıyla esnafa vermiş olduğu kredi 21,8 milyar lirayı aşmış vaziyette." dedi.

Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnafa vergi muafiyet belgesi getirerek, özellikle esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli kredi kullanabilme imkanını açtıklarını anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"2017 yılı başında gelen talepler neticesinde 2,5 milyar bütçeyle 460 bin küçük esnafımıza ve KOBİ'mize faizsiz kredi imkanı sağladık. Ve 2011, 2014 ve 2016 yıllarında esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarını üç kere yeniden yapılandırdık. En sonunda Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine borçları olan esnaflarımıza 29 Eylül'e kadar başvurduklarında yine yapılandırma imkanını tanımış olduk. Gerçekten esnaflarımız bu anlamda şanslı, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız tam bir esnaf dostu."

Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu'nun da birer selamlama konuşması yaptığı programda, Tüfenkci, "Yılın Ahisi" sedef ustası Abdulkadir Günbeyi'ne plaket verdi, şed kuşattı, "Yılın Ahi Kalfası" yemenici Cihangir Kalemci'ye ve "Yılın Ahi Çırağı" berber Adem Darıcı'ya plaket verdi.

Vali Yerlikaya, Tüfenkci'ye "Ahilik Hizmet Ödülü" verdi, şed kuşattı, Fatma Şahin ise Tüfenkci'ye onur ödülü takdim etti.

Daha sonra Tüfenkci, Almacı Pazarı girişine Büyükşehir Belediyesince yaptırılan "Ahi Duası Anıtı"nın açılışını gerçekleştirdi.

Ardından katılımcılara ahi pilavı dağıtıldı.