29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

477. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

477.

21.03.2017 - 13:37
Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

- Festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen mesir macunu karma töreninde, Nevruz Bayramı dolayısıyla protokol üyeleri yumurta tokuşturup, ateşin üzerinden atladı

MANİSA (AA) - Bu yıl 477. kez gerçekleştirilecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında, geleneksel "mesir macunu karma" töreni gerçekleştirildi.

Festival ve Nevruz Bayramı dolayısıyla Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Mesir Tertip Komitesi üyeleri tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak'ın konuşmasının ardından halk oyunları gösterileri yapıldı.

Güvençer ve törene katılan diğer protokol üyeleri daha sonra nevruz ateşinin üzerinden atlayarak çeşitli renklere boyanmış yumurtaları tokuşturdu, örste demir dövdü. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından alanda kurulan stantta vatandaşlara fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

Nevruz Bayramı kutlamalarının ardından, kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Mehteran takımı eşliğindeki kortejde, Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ile Manisa'da şehzadelik yapan padişahlar temsili olarak canlandırıldı.

Kortej yürüyüşü sırasında protokol üyelerini selamlayan temsili şehzadelerden 1. Mustafa, attan düşmekten son anda kurtarıldı.

Temsili Şehzade 1. Mustafa, "1. Mustafa'nın ayağı kaydırıldı, eskiden tahttan kaydırılırdı, şimdi atın eyerinden kaydırıldı." şeklinde espri yaptı.

Sultan Camisi Külliyesi içerisindeki Bimarhane'de sona eren kortej yürüyüşü sırasında Mehteran takımının gösterisi vatandaşlarca beğeniyle izlendi.

Törende konuşan Manisa Valisi Güvençer, ilk kez mesir festivali programına dahil olduğunu çok heyecan duyduğunu belirterek 477 yıldır yaşatılan mesir macunu geleneğinin bu yıl da bütün unsurlarıyla gerçekleştirildiğini ve geleceğe taşınacağını belirtti.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan dua ederken Merkez Efendi ve Hafta Sultan'ı temsili canlandıran kişiler, protokol üyeleriyle 41 çeşit baharatı kazana dökerek mesir macununu kardı.

Bu yıl 18-23 Nisan tarihleri arasında yapılması planlanan 477. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, anayasa değişikliği halk oylaması nedeniyle 25-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerle sürecek. Festival, 30 Nisan'da yapılacak geleneksel saçım töreniyle sona erecek.

Törene, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile kurum müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Mesir macunu geleneği

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırlar. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak halka saçılmasını ister ve bu, geleneğe dönüşür.

Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macununa, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu gibi malzemeler konuluyor.

Mesir macununun "en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına" inanılıyor.

Her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki evlerin balkon ve çatılarından halka saçılıyor. Mesir macunu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar ilginç görüntüler oluşturuyor.