29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

71 yıl çalıştığı dükkanını 5 senedir "sohbet" için açıyor

71 yıl çalıştığı dükkanını 5 senedir "sohbet" için açıyor - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 71 yıl yaptığı demircilikten emekli olan Necdet Saban, 5 senedir düzenli olarak iş yerini açmaya devam ediyor - Hatırlarından vazgeçemeyen Saban, mini müzeyi andıran dükkanına gelenlere mesleği, ilçenin eski günlerini, ateşi, demiri anlatıyor BALIKESİR (AA) - HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 87 yaşındaki Necdet Saban, 71 yılın ardından emekli olup çalışmayı bıraktığı demirci dükkanını artık "sohbet" için açıyor.

17.10.2017 - 11:07

Necdet Saban, at arabası tamircisi babasının yanındaki demirci ustasının işten ayrılması üzerine, eğitimini yarıda bırakıp 11 yaşında çalışmaya başladı.

Demircilikten 5 yıl önce emekli olan 87 yaşındaki Saban, mesleği bıraksa da yıllarını verdiği dükkanından ve hatıralarından vazgeçemedi.

Duvarları ateş tuğlasıyla örülü, körük, örs, ocak ve diğer demirci aletleriyle mini müzeyi andıran dükkanını halen düzenli olarak açan Saban, burada, kendisiyle sohbete gelenleri ve turistleri ağırlıyor. Saban, At Arabacılar Meydanı'na yakın dükkanına gelenlere mesleği, ilçenin eski günlerini, ateşi, demiri anlatıyor.

Necdet Saban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya göçmeni bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi.

Babasının 1960'taki vefatının ardından işi kendisinin devraldığını vurgulayan Saban, uzun yıllar bu meslekte usta olarak çalıştığını anlattı.

- "Demir dövmeye gücüm kalmayınca emekli oldum"

Yaklaşık 5 yıl önce demir dövmeye gücü kalmayınca emekli olduğunu belirten Saban, şöyle devam etti:

"Aslında iş beni bıraktı çünkü kısmi felç geçirdim. Yürümekte zorlanıyorum ancak evde oturunca da canım sıkılıyor. Yavaş yavaş buraya geliyorum. Her gün saat 11.00'de dükkanımı açıyorum, 16.15'te kapatıp evime gidiyorum. Eş dost gelir, muhabbet ederiz. Bazen de turistler geliyor. Bazen kimse olmuyor, yalnız oturuyorum. Burası ömrümün geçtiği yer. Burada mutlu oluyorum. Eğleniyorum, oturuyorum, hatıralarımla baş başa oluyorum."

Kendisi tanıyan gençlerin dükkanın önünden geçerken hatırını sorduğunu dile getiren Saban, "Ben de onlara hallerini hatırlarını sorarım. Gülerek kendilerini tanıyıp tanımadığımı sorarlar. Ben de onlara, 'Babanı değil dedeni söyle ki seni tanıyayım' derim. Günümüz böyle geçiyor. Çok şükür Allah'a." dedi.

Dükkanında önceden sıra olduğunu anlatan Saban, "İsim yapmış ustaydım. Sonraları teknoloji geliştikçe demirciye gelenler azaldı. Yine de ayakta kaldık ancak şimdilerde dükkanda ocak yanmıyor, demir dövülmüyor. Dükkana gelenler bu sesleri duymuyor ama halen benim kulaklarımda." diye konuştu.

Saban, demircilik yaptığı zamanlarda ek iş olarak 15 yıl keman çalıp sokakta sünnet çocuklarını gezdirdiğini de söyledi.

- "İyi bir sanatkar"

Emekli demirci ustasının komşu esnafı Bayram Ali Marul, Saban'ı birkaç yıldır tanıdığını belirterek, "Düzenli olarak her gün mesaiye kart basar gibi gelir dükkanını açar. Koltuğunda bütün gün oturur. Dükkanına gelenlere anılarını anlatır. Sanatçı bir ruha sahip. İyi bir sanatkar. Eskiler anlatır bize onun nasıl bir sanatkar olduğunu." dedi.

İlçeye gezmek için gelen Faruk Ahmet Küçük de merak üzerine girdikleri Saban'ın dükkanının mini bir müzeyi andırdığını dile getirerek, "Yaşına rağmen her gün gelip dükkanını açıyormuş. Güzel bir sohbetimiz oldu kendisiyle." ifadelerini kullandı.