16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Adalet Bakanı Bozdağ: (1)

Adalet Bakanı Bozdağ: (1) - "(Hollanda'nın skandal tavrı) Orada vatandaşların üzerine polislerin ve polis köpeklerinin saldırtılması son derece büyük bir hak ihlalidir.

15.03.2017 - 11:14
İnsan hakları ihlalidir. Toplanma, gösteri hakkının ihlalidir. Sayın Bakan'ın yolunun kesilmesi seyahat hürriyetinin ihlalidir. Vatandaşların bir araya gelmesinin engellenmesi, toplantı ve ifade hürriyetinin ihlalidir. Basın mensuplarına yapılan saldırılar da basın hürriyetinin çok açık ihlali. Bu kadar hak ihlali yapılan bir yerde bütün uluslararası toplumun ayağa kalkması lazım" - "Türk vatandaşların üzerine polisleri saldırtanlar en büyük insan hakları ihlalini gerçekleştirenlerdir. Hollanda hükümeti bu tutumuyla suçüstü yakalanmıştır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün yükümlülüklerini ağır bir şekilde ihlal etmiştir"

YOZGAT (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hollanda'nın skandal tavrına ilişkin, "Orada vatandaşların üzerine polislerin ve polis köpeklerinin saldırtılması son derece büyük bir hak ihlalidir. İnsan hakları ihlalidir. Toplanma, gösteri hakkının ihlalidir. Sayın Bakan'ın yolunun kesilmesi seyahat hürriyetinin ihlalidir. Vatandaşların bir araya gelmesinin engellenmesi, toplantı ve ifade hürriyetinin ihlalidir. Basın mensuplarına yapılan saldırılar da basın hürriyetinin çok açık ihlali. Bu kadar hak ihlali yapılan bir yerde bütün uluslararası toplumun ayağa kalkması lazım." dedi.

Bozdağ, AK Parti İl Başkanlığı'nın Yozgat'ta bir otelde düzenlediği "Geçmişten geleceğe teşkilat" konulu toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bozdağ, bir basın mensubunun "Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrına yönelik ne tür adımlar atılacak?" şeklindeki sorusu üzerine, bununla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü'nün gerekli açıklamaları yaptığını anımsattı.

Türk devletinin, Türk milletine ve Türk devletine yaraşır bir şekilde tedbirler alacağını, adımlar atacağını belirten Bozdağ, şunları söyledi:

"Hollanda hükümetinin yaptığı gibi, Hollanda milletini ve devletini küçük düşüren ve tarih önünde bir utanç fotoğrafıyla mahkum eden bir yaklaşım gibi bir yaklaşım ortaya koymayacaktır. Bizim tavrımız çok nettir. Bu milletin büyüklüğüne, bu devletin büyüklüğüne, kadim bir devlet geleneğine yaraşır bir şekilde gereken yapılacaktır. Türk bakanlarına, oradaki Türk vatandaşlarına dönük yapılan haksız, hukuksuz, uluslararası sözleşmelere aykırı, diplomatik nezaket kurallarını ayaklar altına alan, bütün bu kararlara karşı atılması gereken adımlar tereddütsüz atılacaktır. Zaten alınan kararlar açıklanmıştır. Bunu çok net bir şekilde ifade etmekte fayda var. Bizim tutumumuz Hollanda hükümetinin bu olumsuz yaklaşımına karşıdır yoksa Hollanda halkı ile Türk halkı arasında Hollanda toplumu ile Türk toplumu arasında herhangi bir sorun ve sıkıntı yoktur, bunun da bilinmesinde fayda vardır. Bizim tutumumuz sadece Hollanda hükümetinin ırkçılara, ayrımcılara esasında Hollanda'ya ve Hollanda halkına da düşmanlık yapan bu hasta anlayışlara, kesimlere prim veren, Hollanda'yı da Hollanda halkını da rencide eden, oradaki Türk toplumunu da rencide eden bu saygısız, hukuksuz, diplomatik nezakete aykırı yaklaşımlarına karşıdır."

- "Sessiz kalan herkesi de buradan kınadığımı ifade etmek istiyorum"

"Orada vatandaşların üzerine polislerin ve polis köpeklerinin saldırtılması son derece büyük bir hak ihlalidir. İnsan hakları ihlalidir. Toplanma, gösteri hakkının ihlalidir. Sayın Bakan'ın yolunun kesilmesi seyahat hürriyetinin ihlalidir. Vatandaşların bir araya gelmesinin engellenmesi, toplantı ve ifade hürriyetinin ihlalidir." diyen Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Basın mensuplarına yapılan saldırılar da basın hürriyetinin çok açık ihlali. Bu kadar hak ihlali yapılan bir yerde bütün uluslararası toplumun ayağa kalkması lazım. Ama görüyoruz ki Avrupa Birliği kurumları ve Avrupa Konseyi ve 'demokrasi, hukuk' diyen her gün Türkiye'ye en ufacık bir olay olduğunda ki haksız olay, esasında terör örgütlerinin anlatımlarına göre Türkiye'yi suçlayanlar, terör örgütü anlatımı değil, canlı yayında televizyonlarda bu haksızlığı, hukuksuzluğu yapanlar karşısında sessiz kalmışlardır. Buna karşı sessiz kalan herkesi de buradan kınadığımı ifade etmek isterim. Türk vatandaşların üzerine polisleri saldırtanlar en büyük insan hakları ihlalini gerçekleştirenlerdir. Hollanda hükümeti bu tutumuyla suçüstü yakalanmıştır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün yükümlülüklerini ağır bir şekilde ihlal etmiştir."

(Sürecek)