28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Adana'da uyuşturucuyla mücadele eğitim toplantısı

Adana'da uyuşturucuyla mücadele eğitim toplantısı - TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Ünüvar: - "Bağımlılık dediğimiz zaman eskiden sadece aklımıza uyuşturucu gelirdi ama şimdi çok farklı bağımlılık türleri var.

19.02.2018 - 13:17
Tütün de alkol de bağımlılıktır bunun dışında teknoloji, internet bağımlılığı, kumar, alışveriş bağımlılığı var" - "Türkiye 2006'dan beri Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından daha fazla uyuşturucu yakalıyor" - Vali Demirtaş: - "Adana'nın gündeminden uyuşturucuyu çıkaracağız. Üretim, satış ve kullanım zincirlerini ortadan kaldıracağız"

ADANA (AA) - Adana'da, İçişleri Bakanlığı'nın desteği ve Valilik himayesinde Bir Çare Derneği tarafından "Uyuşturucu Madde ile Mücadelede, Sivil Toplum Kuruluşlarının Eğitimi Toplantısı" düzenlendi.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, bir otelde düzenlenen eğitim toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ihtiyaçların ve imkanların arttığı bir çağda yaşanıldığını ve sürekli ruhunu, bedenini doyurmaya çalışan bir insanlıkla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Hız ve haz çağında olunduğuna vurgu yapan Ünüvar, şöyle devam etti:

"Her şeyin daha hızlısı daha haz vereni arzu ediliyor. Bu, karşımıza bağımlılık olarak çıkıyor. Bağımlılık bence bir madde veya nesnesinin kişiyi esir etmesidir. Bağımlılık dediğimiz zaman eskiden sadece aklımıza uyuşturucu gelirdi ama şimdi çok farklı bağımlılık türleri var. Tütün de alkol de bağımlılıktır bunun dışında teknoloji, internet bağımlılığı, kumar, alışveriş bağımlılığı var. Bu bağlanma ihtiyacını ihtiraslarını karşılayamadığı noktaya taşınırsa karşımıza bağımlılık olarak çıkıyor. Bunların içerisinde de toplumu en tedirgin eden uyuşturucu bağımlılığı."

Ünüvar, bu sorunla mücadelede herkese çok fazla iş düştüğünü, toplumda genellikle her şeyin devletten beklendiğini ancak işin içine mutlaka toplumu katmak gerektiğini dile getirdi.

Devletin elinden gelen şeyi yaptığının altını çizen Ünüvar, bağımlılıkla mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Bağımlılık Yüksek Kurulu'nun çalışmalara devam ettiğini vurgulayan Ünüvar, bağımlılıkların önlenmesi noktasında özellikle sivil toplum örgütlerinin devletle millet arasında köprü olması gerektiğini söyledi.

Ünüvar, uyuşturucunun önlenmesi noktasında da önemli çalışmalar olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye 2006'dan beri Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından daha fazla uyuşturucu yakalıyor. Hatta son 4 yıldır toplamının iki katından daha fazla uyuşturucu yakalıyor." dedi.

Ünüvar ayrıca, Adana'da da uygulanan "Atık Sulardan Uyuşturucu Analiz" çalışmasının ülke geneline yayılmasıyla ilgili karar alındığını da hatırlattı.

- "Adana'nın gündeminden uyuşturucuyu çıkaracağız"

Vali Mahmut Demirtaş da uyuşturucunun, ülkelerin sınırlarını aşıp toplumların bugününü ve geleceğini tehdit eden, insanların sağlıklarını bozan çok yönlü bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin stratejik konumu ve transit geçiş yolları üzerinde yer almasının yasal olmayan ticaretin de güzergahı olmasına neden olduğunu aktaran Demirtaş, uyuşturucunun dolaylı veya direkt olarak birçok suçu içinde barındırdığını anlattı.

Uyuşturucuyla mücadelenin en önemli unsurunun toplumsal duyarlılık olduğunu, bu noktada artık her bir vatandaşın taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, ülkemizde uyuşturucu kullanım oranının düşük olduğu görülmektedir. Ancak, etkili önlemler alınmadığında yayılma ihtimalinin artacağı da aşikardır. Adana, doğrudan madde bağlantılı ölümlerde, İstanbul ve Antalya'nın ardından 3. sırada yer almaktadır. Bu durum, görev sorumluluğumuzu daha da arttırmaktadır." dedi.

Demirtaş, uyuşturucuyla mücadele kapsamında kentte yapılan projeleri anlatarak, "Adana'nın gündeminden uyuşturucuyu çıkaracağız. Üretim, satış ve kullanım zincirlerini ortadan kaldıracağız. Adana'da uyuşturucunun esamesi okunmayıncaya kadar bu mücadeleye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi, Adli Toksikolog ve Bir Çare Derneği Başkanı Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu'nun da bir konuşma yaptığı etkinlikte atık sulardan kentte yapılan uyuşturucu analiziyle ilgili bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.