19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Afgan sığınmacılar savaşın yaralarını Türkiye'de sarıyor

Afgan sığınmacılar savaşın yaralarını Türkiye'de sarıyor - Afganistan'daki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 40 kişilik Afgan ailesi, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde zorluklara rağmen ölüm korkusundan uzakta hayata tutunmaya çalışıyor - Sığınmacı Zada : - "Yaklaşık 15 gün boyunca yollarda yürüdük.

10.10.2017 - 16:00
Çok arkadaşım yolda hayatını kaybetti. Türkiye bize kucak açtı, Allah razı olsun"

ZONGULDAK (AA) - Afganistan'daki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 40 kişilik sığınmacı aile, tüm zorluklara rağmen ölüm korkusundan uzakta yeniden hayatlarına başlamanın umuduyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Afganistan'daki iç savaş ve karışıklıklardan dolayı yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan 40 kişilik Afgan ailesi Türkiye sığındı. İş bulma umuduyla Alaplı ilçesine yerleşen Afgan ailesinin erkekleri, günlük işlerde çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Abdul Majit Ali Zada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan'daki savaşta 2 ağabeyini kaybettiğini söyledi.

Savaştan kaçarak Türkiye sığınmak zorunda kaldıklarını anlatan Zada, şöyle konuştu:

"Savaşta çok zor günler geçirdik. İki ağabeyim askerdi onlar şehit oldu. Biz de mecburiyetten topraklarımızı terk etmek zorunda kaldık. İlk başlarda nereye gideceğimizi bilmiyorduk. Önce yürüyerek Pakistan'a geldik. Sonra yine yürüyerek İran'a oradan da Türkiye'ye sığındık. Yaklaşık 15 gün boyunca yollarda yürüdük. Çok arkadaşım yolda hayatını kaybetti. Türkiye bize kucak açtı, Allah razı olsun. Burada günlük işlerde çalışıyoruz. Kalabalık nüfus olduğu için geçinmek çok zor. Küçük bebekler var."

Rahime Özbek ise 1 ve 2 yaşlarındaki iki çocuğuyla 15 gün yol yürüdüğünü belirterek, "Çok zor günler geçirdik. Savaş çok korkunçtu. Kaçmak zorunda kaldık. Bazı akrabalarım orada kaldı. İki çocuğum ve akrabalarımla Türkiye'ye gelerek sığındık. Şu an Alaplı'dayım. Eşim İstanbul'da çalışıyor. Savaşı unutmak çok zor. Hayırseverlerden uzanacak bir yardım eli bekliyoruz." diye konuştu.