18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Ahşap ve taşı 46 yıldır sanat eserine dönüştürüyor

Ahşap ve taşı 46 yıldır sanat eserine dönüştürüyor - Nevşehir'in Uçhisar beldesinde çocukluğundan beri ahşap ve taş üzerine çeşitli motifler işleyen bakanlık sanatçısı Yüksel Eren'in ortaya çıkardığı eserler, turistler tarafından dünyanın dört bir tarafına taşınıyor - Eren: - "Bütün Avrupa ülkelerinde yapmış olduğumuz eserler mevcut, yaklaşık 10 bin eserimiz var.

24.06.2017 - 11:11
Hepsinde de Göreme ve Uçhisar yazıyor. Bugün Japonya'da bir kuaförde Göreme'nin bir panosunun asılı olmasından gurur duyuyorum"

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - BİLAL ALTIOK - Nevşehir'in Uçhisar beldesinde büyük taş ve ağaç parçalarını oyarak çeşitli şekiller ortaya çıkaran Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Yüksel Eren, turistlerce alınan eserlerinin dünyanın dört bir köşesine taşınıyor olmasının gururunu yaşıyor.

Yeteneğini çocuk yaşlarda keşfeden, 1971 yılından beri taş ve ağaç oyma sanatı ile uğraşan 57 yaşındaki Eren, Kapadokya bölgesinin simgesi haline gelmiş alanları bir tabloyu resmeder gibi taş ve ağaca işliyor.

Ahşaptan küçük heykelcikler yapan Eren, peribacası ve farklı hayvan figürlerini de aylarca süren uğraşı sonrası taş ve ağaca işliyor.

Eren, Uçhisar'daki küçük atölyesinde hem sanatını icra edip hem de bölgeyi ziyaret eden turistlere satış yapıyor.

AA muhabirine, Kapadokya'nın tanıtımına eserleriyle fayda sağlamak için gayret gösterdiğini anlatan Eren, çocukluğundan beri bulduğu taş ve ağaç parçalarına şekil vermeye çalıştığını, yeteneği sayesinde zamanla çok başarılı çalışmalara imza atabilecek konuma geldiğini ifade etti.

Eren, "Bu yeteneğim çocukluğumdan beri var, bir taş görsem hemen onu alıp bir şeyler yapmaya başlardım. Allah vergisi bu, herkese kısmet olmayan bir şey. Allah vermiş çok şükür onu da mümkün mertebe değerlendirmeye çalışıyorum." dedi.

- 46 yılda binlerce eser

Eren, Kapadokya'nın doğal ve kültürel varlıklarının işlendiği eserleri satın alan yabancı turistlerin, bunları ülkelerinde ev ya da iş yerlerinde sergilediklerini anlattı.

Yabancı konukların Kapadokya'yı unutmaması için taş ve ağaca bölgenin güzelliklerini işlediğini aktaran Eren, şunları kaydetti:

"Çalışmaların tamamlanma süresi, ebatlarının yanı sıra taş veya ahşap malzemeye göre değişiyor. Büyük olanları 3 ay ile 1 yıl arasında değişiyor. Şu anda yapmakta olduğum kayısı ağacından kartal maketine yaklaşık bir yıl önce başladım üç ay sonra tamamlanmış olacak. Bu işe 1971 yılında başladım. İyi ki başlamışım, bölgemizin hatta Türkiyemizin tanıtımını yapıyorum. Bütün Avrupa ülkelerinde yapmış olduğumuz eserler mevcut, yaklaşık 10 bin eserimiz var. Hepsinde de Göreme ve Uçhisar yazıyor. Bugün Japonya'da bir kuaförde Göreme'nin bir panosunun asılı olmasından dolayı gurur duyuyorum."

Tamamlanan çalışmalarını atölyesinde satışa sunan Eren, eserlerinin 2 ile 50 bin lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.