28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Ailesi kaza geçiren liseliden ilk yardım projesi

Ailesi kaza geçiren liseliden ilk yardım projesi - Van'da lise öğrencisi Derya Kiyat, ailesinin geçirdiği trafik kazasından etkilenerek ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi için "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi" geliştirdi - Kiyat: "Aracın hava yastığına çip ve navigasyon sistemi yerleştireceğim.

21.05.2017 - 11:08
İkisi arasında lazer ışığı bağlantısı olacak. Hava yastığının kaza sırasında patlamasıyla lazer ışığı kesilecek. Bu kesintiyle sistem navigasyona konum aktaracak" - "Kaza yerinin konumunun görüntülü ve sesli olarak en yakın hastane veya 112 Acil servise iletilmesiyle erken müdahale şansı artacak"

VAN (AA) - SITKI YILDIZ / ÖNDER ALTINAL - Van'da lise öğrencisi Derya Kiyat, ailesinin geçirdiği trafik kazasından etkilenerek, kazalarda ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi amacıyla "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi" hazırladı.

Atatürk Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Kiyat, ailesinin yaralandığı trafik kazasından etkilenerek ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi için proje çalışması başlattı.

Konusunda uzman kişilerden ve öğretmenleri Aydın Buran'dan destek alan Kiyat, "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi"ni geliştirdi.

Kiyat'ın projesi, 27 Mart'ta düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Finali'nde birinci oldu.

Yarışmada finale kalarak Van'ı temsil eden Kiyat, Türkiye finalinde ise dereceye giremedi.

- "Kaza yerinin konumu görüntülü ve sesli aktarılacak"

Kiyat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi trafik kazalarındaki ölüm oranını en aza indirmek için hazırladığını söyledi.

Kazalarda hastaya geç müdahalenin ölüm oranını artırdığına dikkati çeken Kiyat, şöyle konuştu:

"Aracın hava yastığına çip ve navigasyon sistemi yerleştireceğim. İkisi arasında lazer ışığı bağlantısı olacak. Hava yastığının kaza sırasında patlamasıyla lazer ışığı kesilecek. Bu kesintiyle sistem navigasyona konum aktaracak. Kaza yerinin konumunun görüntülü ve sesli olarak en yakın hastane veya 112 Acil servise iletilmesiyle erken müdahale şansı artacak. Geç müdahale nedeniyle yaşanan ölüm oranı düşecek."

- "Kazalardaki ölüm oranlarının azaltılmasını istiyorum"

Kiyat, projesini daha da geliştirerek trafik kazalarında ölüm oranlarını en aza indirmek istediğini ifade etti.

Projeyi hazırlamasında ailesinin geçirdiği trafik kazasının büyük etkisi olduğunu anlatan Kiyat, "Ailem kaza geçirdi ve normalde almamaları gereken darbeleri aldı. Çok şükür hayattalar ama herkes babam ve ailem gibi şanslı değil. Türkiye'de trafik kazalarının önüne geçilemiyor. En azından ölüm oranının önüne geçelim diye projemi yaptım. Projem şu an çizim aşamasında ama eğer gerekli desteği görürsem geliştirmek istiyorum." diye konuştu.