29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Anadolu Kadınları Teşkilatı Bacıyan-ı Rum Sempozyumu

Anadolu Kadınları Teşkilatı Bacıyan-ı Rum Sempozyumu - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.

21.02.2018 - 15:08
Dr. Turan: - "Vatan yaşanılarak, mücadelelerle kazanılan bir değer. Tıpkı bugün Afrin'e seve seve, belki yüreği sızlaya sızlaya ama gönüllü bir şekilde kınalı kuzularını gönderen analarımız, bacılarımız gibi davranış gerektiren bir değerdir vatan"

BİLECİK (AA) - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, ''Vatan yaşanılarak, mücadelelerle kazanılan bir değer. Bu değerde de tıpkı bugün Afrin'e seve seve, belki yüreği sızlaya sızlaya ama gönüllü bir şekilde kınalı kuzularını gönderen analarımız, bacılarımız gibi davranış gerektiren bir değerdir vatan.'' dedi.

Turan, Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Anadolu Kadınları Teşkilatı Bacıyan-ı Rum Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, bir milletin doğmasında, devletlerin kurulmasında, sürekli devamlılığı olan cemiyetlerin ortaya çıkmasında bazı öncülerin ve liderlerin inkar edilemez yerinin bulunduğunu söyledi.

Selçuklularla beraber İslam dünyasının ve dünyanın büyük bir huzura kavuştuğunu anlatan Turan, şöyle konuştu:

''Selçuklular o kadar güç, kuvvet bulmuşlardır ki kendilerinde. Sultan Melih Şah, dünyayı tek elden idare etmeyi bile hedeflemiş. Bu yapının da her yapının sonu gibi sonu gelmiş. 13. yüzyılda İslam dünyası ve İslam medeniyeti yine büyük bir buhrana sürüklenmiştir. Ve bu yüzyılın sonundan itibaren gerçekleşen çabalar sonucunda 14 ve 15. yüzyılda yeniden ortaya çıkmıştır. Bu seferki tasarının, bu seferki tasavvufun kurtuluşu da Osmanlı'dır. Anadolu beyler ve beyliklerden ibarettir. Anadolu parçalanmıştır, mahzundur, öksüzdür. İslam dünyası da aynı şekilde mahzun ve öksüzdür. Ama asla ümitsiz değildir. Beyler önderliğinde yeni bir hayata kıvılcım çakılmış yeni bir yolculuk başlamıştır.''

Anadolu'nun anaların bulunduğu bir coğrafya olduğunu belirten Turan, ''Bu analar geleceğin dünya devletinin ilk başlangıç atası olan şahsiyeti böyle bir yüce ahlakla donatmışlardır. Osmanlı Devleti denilen muazzam eser bu yüce ahlakın temelinin üzerine oturmuştur.'' ifadesini kullandı.

- ''Bir yerin vatan olması tesadüf değildir''

Turan, Türk istiklal mücadelesinin büyük fedakarlıklar sonucu kazanıldığını kaydetti.

Bir yerin tesadüfen vatan olmadığını vurgulayan Turan, ''Bir yeri vatan olarak satın alamazsınız. El isteyince elde edemezsiniz. Güçle ele geçiremezsiniz. Vatan yaşanılarak, mücadelelerle kazanılan bir değer. Bu değerde de tıpkı bugün Afrin'e seve seve, belki yüreği sızlaya sızlaya ama gönüllü bir şekilde kınalı kuzularını gönderen analarımız, bacılarımız gibi davranış gerektiren bir değerdir vatan. Selam olsun, bu vatanı vatan yapan yiğitlere, şehitlere, gazilere. Selam olsun bunları yetiştiren analara.'' diye konuştu.

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ve Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın konuşmasının ardından Bacıyan-ı Rum'un hayatının anlatıldığı slayt gösterisi yapıldı ve Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan sergi açıldı.

İki gün sürecek sempozyumda katılımcılar tarafından sunumlar yapılacak.