29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Antalya'daki Gökçeler Barajı su tutmaya başladı

Antalya'daki Gökçeler Barajı su tutmaya başladı - Gazipaşa ilçesinde barajın su tutmasını sağlayacak beton bloklar törenle yerine konuldu - DSİ 13.

20.07.2017 - 16:46
Bölge Müdürü Coşkun: - "Burada yaklaşık 55 milyon metreküp su depolayacağız. Baraj içme, sulama ve enerji üretiminde kullanılacak"

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yapımı tamamlanan Gökçeler Barajı su tutmaya başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Çakmak Mahallesi'ndeki barajla ilgili yürütülen çalışmalar tamamlandı. Barajın su tutmasını sağlayacak son beton bloklar, törenle yerine konuldu.

DSİ 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, törende yaptığı konuşmada, barajın gövde yüksekliğinin temelden 103 metre olduğunu söyledi. Barajın bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Coşkun, "Burada yaklaşık 55 milyon metreküp su depolayacağız. Baraj içme, sulama ve enerji üretiminde kullanılacak." dedi.

- "Gazipaşa'nın 2050'ye kadar içme suyu sorunu olmayacak"

Yapımı tamamlanan barajın kısmen taşkınları da frenleyeceğini aktaran Coşkun, yeni baraj sayesinde Gazipaşa ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacının 2050 yılına kadar sorunsuz karşılanacağını vurguladı.

Coşkun, 47 bin 400 dekarlık bir alanın da sulanacağını belirterek, "Tropik bitki ve meyvelerin yetiştiği Gazipaşa'mız inşallah Türkiye'nin bir numarası olacak." diye konuştu.

Barajın yaklaşık 250 milyon liraya mal olduğunu kaydeden Coşkun, barajın turizme de görsel katkı sağlayacağını bildirdi.

Su tutma törenine, Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya, Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, Jandarma Komutanı Binbaşı Kürşat Çilek, DSİ Bölge Müdürlüğü yöneticileri ve yüklenici firma çalışanları katıldı.

- "Enerji de üretilecek"

Öte yandan, yazılı açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, "Gökçeler Barajı sulamayla Beyobası, Beyrebucak, Çobanlar, Hasdere, Kahyalar, Karalar, Kığıcık (Muzkent), Korubaşı, Macarköy ve Aydıncık köyleri olmak üzere 10 yerleşim yerinin de içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 2,5 megavat kurulu gücündeki HES ile enerji üretilecek. Gazipaşa Ovası Sulama Projesi'ndeki çalışmalar devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar 13 bin dekarlık kısmın işletmeye açılmasını hedefliyoruz." ifadesini kullandı.