28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Antandros Antik Kenti kazıları başladı

Antandros Antik Kenti kazıları başladı - Kazı Başkan Yardımcısı Yrd.

20.07.2017 - 14:08
Doç. Dr. Yağız: - "Bu sene biz nekropolis alanında ve yamaç evde kazılarımızı sürdüreceğiz. Özellikle yamaç evde geçen sene açığa çıkarmış olduğumuz dükkanlarda kazılar yapmayı planlıyoruz"

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Edremit ilçesinde mozaikleriyle ünlü Antandros Antik Kenti'nde yapılan kazıların 18. dönemi başladı.

Kazı çalışmaları, Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan başkanlığında Altınoluk Kırsal Mahallesi’nde bulunan Antandros Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi tarafından Edremit Belediyesinin desteğiyle yürütülüyor.

Kazı çalışmalarının, eylül ayının ilk haftasına kadar sürmesi planlanıyor.

Kazı Başkan Yardımcısı Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman Yağız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 17 yıldır aralıksız sürdürüldüğünü ve 18. döneme başladıklarını belirtti.

Yağız, "Bu sene biz nekropolis alanında ve yamaç evde kazılarımızı sürdüreceğiz. Özellikle yamaç evde geçen sene açığa çıkarmış olduğumuz dükkanlarda kazılar yapmayı planlıyoruz. O noktada bir çalışmamız olacak. Nekropol alanında ise hem doğusunda hem de güneyinde kazıları sürdürüp nekropolisin yayılım alanını ortaya çıkarmaya çalışacağız." dedi.

Ödenek olması halinde kazıların eylül ayının ilk haftasına kadar sürmesinin planlandığını aktaran Yağız, aralarında restoratör ve genetikçilerin de bulunduğu 35 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

- Antandros Antik Kenti

Mozaikleriyle ünlü, Kaletaşı tepesinin batı yamaçlarında yer alan antik şehirdeki arkeolojik buluntular MÖ 7-8. yüzyıla kadar uzanıyor.

Kazılar sırasında Roma dönemine ait mozaiklerle bezenmiş bir villaya, kanalizasyon ağına, dükkanlara ve pek çok lahde rastlanan antik kentin adının, Troia savaşı sırasında da geçtiği biliniyor.