16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Arazilerinde kurdukları alabalık tesisi geçim kapıları oldu

Arazilerinde kurdukları alabalık tesisi geçim kapıları oldu - Muş'un Varto ilçesinde 70 yaşındaki Hıdır ile eşi Zozan Çelik, 17 yıl önce kurdukları tesiste ürettikleri alabalığı çevre il ve ilçelere satıyor - Hıdır Çelik: - "Balıkları tamamen hijyenik ortamda üretiyoruz.

2.08.2017 - 12:37
Tesisimizin suyu soğuk ve çok berrak olduğu için balıklarımız da çok lezzetli" - Zozan Çelik: - "Tesiste bir kadının yapabileceği bütün işleri yapıyorum. Balık yakalıyorum, yemleme ve temizlik yapıyorum"

MUŞ (AA) - Muş'un Varto ilçesinde Hıdır ve Zozan Çelik, arazilerinde 17 yıl önce ilkel yöntemlerle kurdukları, daha sonra modern hale getirdikleri tesiste ürettikleri alabalığı çevre il ve ilçelere satarak geçimlerini sağlıyor.

Beşikkaya köyünde oturan 6 çocuk sahibi 70 yaşındaki Hıdır ile 68 yaşındaki Zozan Çelik, 17 yıl önce köydeki Hızır Çeşmesi mevkisinde kendilerine ait arazide ilkel yöntemlerle alabalık tesisi kurdu.

Önceleri aile işletmesi gibi çalışan tesis üretimde başarıyı yakalayınca çift, iş adamı Abdurrahman Baltaş ile ortak olarak işletmeyi daha modern hale getirdi.

Hıdır Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesince düzenlenen "balık üretim tesisi" konulu seminere katıldığını söyledi.

Yaklaşık 6 ay süren seminerde alabalık üretimi konusunda kendisini geliştirdiğini anlatan Çelik, "Bu eğitimin ardından balık üretimi konusunda daha mantıklı ve modern düşünmeye başladım. 2012'de ortak olduğum iş adamı Baltaş ile tesise yeni yatırımlar yaptık." dedi.

- "Eşimle yaz kış demeden balık üretiyoruz"

Balık tesisine eşiyle büyük emek verdiklerini anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Balıkları tesislerimizde tamamen hijyenik ortamlarda üretiyoruz. Tesisimizin suyu soğuk ve çok berrak olduğu için balıklarımız da çok lezzetli. Tesisimiz yıllık 32 milyon balık üretimi kapasiteli ancak şu anda 12 milyon balık üretiyoruz. Ürettiğimiz balıkları Muş, Siirt ve Bitlis gibi çevre il ve ilçelere satıyoruz. Balıklarımız 3 yılda 250 grama ulaştıktan sonra satışlarını gerçekleştiriyoruz. Eşimle yaz kış demeden balık üretimi yapıyoruz. Benim en büyük destekçim eşimdir."

Zozan Çelik ise eşiyle çalışmaktan büyük keyif aldığını ifade ederek, "Tesiste bir kadının yapabileceği bütün işleri yapıyorum. Balık yakalıyorum, yemleme ve temizlik yapıyorum." dedi.

Bu arada çift, tesiste oluşturdukları şark köşesinde, pikniğe veya balık almaya gelen bazı vatandaşlara saz çalıp türkü söylüyor.