29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Arılar bal mesaisine koloni eksiğiyle başladı

Arılar bal mesaisine koloni eksiğiyle başladı - Türkiye'de "yalancı bahar" olarak tabir edilen dünya genelindeki küresel ısınma ve bazı bölgelerde yaşanan arı hastalıkları nedeniyle bu yıl arılar bal mesaisine "2 milyon kovan" kayıpla başladı - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin: - ''Yaptığımız incelemelerde birliğimize kayıtlı 7 milyon kovan arıdan yaklaşık 2 milyon adetinin boşa çıktığını tespit ettik'' - ''Allah yüzümüze baksın yağışlar bu şekilde devam ederse arı ölümlerine rağmen verimdeki artışla geçen yıldan daha iyi bir rekolte yakalayacağımıza inanıyoruz" ELAZIĞ (AA) - İSMAİL ŞEN - Türkiye'de, ''yalancı bahar'' olarak tabir edilen dünya genelindeki küresel ısınma ve bazı bölgelerde yaşanan arı hastalıkları nedeniyle bu yıl arıların bal mesaisine ''2 milyon kovan'' kayıpla başladığı bildirildi.

8.05.2017 - 11:07

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde birliklerine kayıtlı 60 bin arı yetiştiricisi bulunduğunu ve toplam 7 milyon kovan arıyla bal üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yalancı bahar dolayısıyla bu yıl kış aylarında görülen toplu ölümler sebebiyle arı kolonilerinde yüzde 30 civarında bir kayıp yaşadıklarını kaydeden Şahin, arı kolonilerindeki toplu ölümlerin başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinde de görüldüğünü belirtti.

Bu yıl ciddi oranda bir arı kaybı yaşadıklarını dile getiren Şahin, özellikle Türkiye'deki arıcıların kışlak olarak kullandığı Akdeniz ve Ege bölgelerinde kışın ortasında havaların ısınması dolayısıyla baharın geldiğini sanan arıların kış uykusundan uyanarak faaliyetlerine erken başladığını, daha sonra havaların tekrar soğuması nedeniyle direnci düşük kovanlarda arı ölümlerinin yaşandığına dikkati çekti.

"Geçen yıl kuraklıktan dolayı yeteri kadar bal toplayamayan arıların kış ayına zayıf kolonilerle girmesinin de bunda etkisi oldu. Yaptığımız incelemelerde birliğimize kayıtlı 7 milyon kovan arıdan yaklaşık 2 milyon adedinin boşa çıktığını tespit ettik.'' diyen Şahin, toplu arı ölümlerinin nedeninin her ne kadar yalancı bahar olarak görülse de bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve üniversiteler ile iş birliği halinde tespitlerinin devam ettiğini aktardı.

- Son yağışlar Türkiye florasını olumlu etkiledi

Arı kolonilerinde yaşanan toplu ölümlere rağmen mayıs ayı içerisindeki yağışların Türkiye florasını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Şahin, yağışların haziranda da devam etmesi halinde gür bitki örtüsü ile verimli bir bal sezonu beklediklerini vurguladı.

Şahin, şunları kaydetti:

''Arı kayıplarına rağmen mevcut arılarımız şu anda çok iyi gelişiyor. Daha da bilinçlenen arıcılarımız da arılarına çok iyi bakıyor. Gezgin arıcılarımız da florası zengin alanlardaki yerlerini aldı. Şartlar böyle devam ederse arılarımızın haziran ve temmuz ayındaki bal üretimi geçen yıla göre tavan yapabilir. 2015 yılında 103 bin 539 ton bal üretildi ancak geçen yılın verileri kesinleşmemekle beraber özellikle çiçek balı verimindeki azalış nedeniyle rekoltede yüzde 25 civarında bir düşüş olduğunu tahmin ediyoruz. Allah yüzümüze baksın, yağışlar bu şekilde devam ederse arı ölümlerine rağmen verimdeki artışla geçen yıldan daha iyi bir rekolte yakalayacağımıza inanıyoruz."

- Arılar normal mesaisine mart ayında başlıyor

Elazığ Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Canbay da kentte bin 200 arıcının 70 bin kovan arıyla yetiştiricilik yaptığını ancak toplu arı ölümleri nedeniyle yaklaşık 20 bin kovan arının telef olduğunu söyledi.

Türkiye'nin toplam bal üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini çiçek balı, yüzde 30'unu ise çam balının teşkil ettiğini anlatan Canbay, ''Arılarımız normal olarak mart ayı itibarıyla mesaisine başlıyor. Bu mesai ekim ve bazen kasım ayına kadar devam ediyor. Arı yetiştiricisi de arısına paralel yoğun mesaisine başlıyor. Arıcılarımız şu an bahar çalışması altında arılarını bal için konaklayacağı bölgelere naklediyor.'' ifadelerini kullandı.

- ''2017 yılından ümitliyiz''

Kentte 2015 yılında 519 ton bal üretimi gerçekleştirmelerine rağmen geçen yıl bal verimindeki azalış nedeniyle üretimin 350 tona düştüğünü aktaran Canbay, 2017 yılından daha ümitli olduklarını belirtti.

Bol yağışlardan kaynaklı gür bitki örtüsü dolayısıyla bal veriminde artış beklediklerini ifade eden Canbay, şöyle devam etti:

''Geçen yıl mevsimin elverişsiz oluşundan dolayı üretimimiz 350 tonla sınırlı kaldı. 2017 yılı için beklentimiz çok yüksek çünkü yağışlar arıcılar açısından çok olumlu geçmektedir. Mevsim, beklentimiz doğrultusunda olumlu gelişirse bölgedeki bal beklentimiz ortalama olarak bin tonun üzerinde olacaktır. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 200 bir artış söz konusudur.''