17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Artvin'de "LSD" karantinası

Artvin'de "LSD" karantinası - Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ilçelerinde büyükbaş hayvanlarda görülen Nodüler Ekzantemi Hastalığı (LSD) nedeniyle bazı bölgeler karantinaya alındıARTVİN (AA) - Artvin'in Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ilçelerinde büyükbaş hayvanlarda görülen Nodüler Ekzantemi Hastalığı (LSD) sebebiyle bazı bölgelere hayvan giriş çıkışları yasaklandı.

6.06.2018 - 13:48

Halk arasında "sığır çiçeği" olarak bilinen LSD hastalığı nedeniyle Arhavi'de 2, Hopa'da ise 1 büyükbaş hayvan telef oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemede, Hopa'da 30, Kemalpaşa'da ise 25 büyükbaş hayvanda hastalık tespit edildi.

Bunun üzerine ekipler, hastalığının görüldüğü işletme, yerleşim yeri ve bölgeyi içine alacak şekilde 3 kilometre yarıçapındaki alanı koruma bölgesi ve burayı da kapsayacak 10 kilometre yarıçaplı kısmı da gözetim bölgesi ilan ederek karantinaya aldı.

Hayvan hareketlerinin yasaklandığı söz konusu bölgelerde, hastalığın tespit edildiği büyükbaş hayvanlar veteriner hekimler gözetiminde uygun koşullarda itlaf edilecek.

Oluşturulacak komisyonlarca belirlenecek kıymet bedelinin hayvan sahiplerine tazminat olarak ödeneceği bildirildi.

Öte yandan, hastalığın kuluçka süresi ve aşının etki süresi dikkate alındığında hasta hayvan sayısının artabileceği öğrenildi.

Hopa Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Sevim Topal, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvancılıkla geçindiğini söyledi.

"Ceylan" adını verdiği ineğinin hastalanmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Topal, "Bu inek benim evimin direğiydi. 10 yıldır benim hayvanım. Geçimimi ineğimin sütüyle sağlıyorum. Birden bire hastalandı. Üzerinde yaralar çıktı. Yemiyor, su içmiyor. Eskiden ayna gibi parlardı, şimdiki hali beni çok üzüyor." dedi.

Filiz Topaloğlu ise yetkililerin, hastalığın "sığır çiçeği" olduğunu söylediğini belirterek, "Benim hayvanlarımda bu hastalık yok ama bulaşacak diye çok tedirginim." ifadesini kullandı.