28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Asılları çalınan saray çinilerinin replikalarını yapıyorlar

Asılları çalınan saray çinilerinin replikalarını yapıyorlar - Edirne'de çini sevdalısı emekli kursiyerler, Osmanlı'dan kaçırılarak yurt dışındaki müzelere götürülen çinileri unutturmamak için çalışıyor - Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu: - "Osmanlı'nın son dönemindeki gerek camilerdeki çiniler, gerekse saraydaki çiniler kaçırılarak yurt dışına götürülmüştür.

23.05.2018 - 13:03
Osmanlı saray mutfağından alınan elimdeki çininin aslı Almanya'da Frankfurt Müzesi'nde bulunmaktadır"

EDİRNE (AA) - Edirne'de emekli kursiyerler, Osmanlı'dan kaçırılarak yurt dışındaki müzelere götürülen çinilerin aslına benzerlerini yapıp, bu toprakların motiflerini canlı tutuyor.

Devecihan Kültür Merkezi'ndeki Ressam Hasan Rıza Salonu'na haftanın 5 günü gelen kursiyerler, kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çini çalışmaları yapıyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan çalışmalar yaptığını söyledi.

Edirne'de bu amaçla açılan Edirnekari ve çini kurslarının devam ettiğini belirten Hacıoğlu, "Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yaşatarak ve yaşayarak gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Edirne çinimize ait motifler değişik camilerimizde, Osmanlı Sarayı'nda bulunmaktadır. Osmanlı'nın son dönemindeki gerek camilerdeki çiniler, gerekse saraydaki çiniler kaçırılarak yurt dışına götürülmüştür. Osmanlı saray mutfağından alınan bazı çiniler Almanya'da Frankfurt Müzesi'nde bulunmaktadır." diye konuştu.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü Çini Öğretmeni Işıl Talaşmanlı da çoğunluğu emeklilerden oluşan çini sevdalısı 13 kursiyerin gelecek kuşaklara kültür mirası hazırladığını ifade etti.

Osmanlı ve Edirne'ye ait desenler ile Osmanlı'dan kaçırılarak yurt dışındaki müzelere götürülen çinileri çalıştıklarını anlatan Talaşmanlı, Selimiye Camisi, Muradiye Camisi ve Edirne Sarayı çinilerinden örnekleri, tabak, vazo, şekerlik gibi objelerde sunduklarını kaydetti.

Talaşmanlı, şubat ayından bu yana 100 çini obje üretiklerini ve üretmeye devam ettikleriyle sergi açmayı planladıklarını kaydetti.

- Osmanlı çinileri Avrupa'da

Emekli öğretmen Firuzan Barın, 5 yıldır çini sanatı seramik şekillendirme ile ilgilendiğini belirtti.

Osmanlı motifi çinileri yaptıkları ürünlerle yeniden canlandırarak gelecek kuşaklara aktaracaklarını vurgulayan Barın, "Özellikle Edirne'ye ait olan çiniler Rusya müzelerinde, St Petersburg Müzesi'nde, Almanya'da Frankfurt Gewerbe Müzesi'nde, İngiltere'de Londra müzelerinde, Fransa'da Paris Müzesi'nde hatta İspanya'daki müzelerde dahi bizim çinilerimizin taşınmış örnekleri var. Muradiye Camisi'ndeki bazı çinilerin Fransa'ya taşındığını ve oradaki müzelerde görebiliyoruz." şeklinde konuştu.