29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Atatürk Baraj Gölü kirlilikten kurtarılıyor

Atatürk Baraj Gölü kirlilikten kurtarılıyor - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne su veren Atatürk Barajı Gölü'nü kanalizasyon pisliğinden temizlemek için kurulan dev atık su arıtma tesisini açmaya hazırlanıyor - Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: - "Atatürk Baraj Gölümüzün kirlenmemesi gerekiyor.

23.02.2017 - 10:46
Bu projeye çok öncelik verdik ve faaliyete giriyor"

ŞANLIURFA (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok yerleşim birimi ve tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Atatürk Baraj Gölü'nün kirli su ve kanalizasyon pisliğinden temizlenmesi için kurulan dev atık su arıtma tesisi hizmete girmeye hazırlanıyor.

Dünyanın sayılı büyük barajlarından olan ve kapasitesiyle tek başına Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atatürk Barajından vatandaşa daha temiz su ulaştırılacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, verimli tarım arazilerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesine su veren baraj gölünü, kanalizasyon pisliğinden temizlemek için atık su arıtma tesisi açmaya hazırlanıyor.

Yerleşim yerlerinin atık sularını arıtacak tesis, aynı zamanda arıtılmış çıkış suyuyla yeşil alanların ve tarım arazilerinin sulamada rahatlıkla kullanılabilmesine imkan sağlayacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları dev atık su tesisinin test çalışmalarına başladığını söyledi.

Atatürk Barajının temizliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Çiftçi, tesisin doğrudan yaklaşık 17 bin kişiye hizmet edeceğini ve günlük 2 bin 535 metreküp kapasiteyle çalışacağını belirtti.

- Test aşamasında

Baraj çevresindeki yerleşim birimlerinin kanalizasyon ve atık sularıyla barajı kirlettiğini ifade eden Çiftçi, tesis sayesinde bölgeye aynı suyun arıtılarak verileceğini aktardı.

Barajın ortalama doluluk oranının yüzde 80'in üzerinde olduğunu kaydeden Çiftçi, "Tesisimizi baraj sahilindeki Bozova ilçemize kurduk. Bozova çok önemli bir ilçe. Bir kere içme suyu havzası anlamında Atatürk Baraj Gölü'nün kenarında olması büyük önem taşıyor. Bozova'da alt yapı anlamında geçmişten gelen sorunları çözmemiz gerekiyor. Bölgeye yaptığımız atık su arıtma tesisimizi bitirdik. Test aşamasında. Atatürk Baraj Gölümüzün kirlenmemesi gerekiyor. Bu projeye çok öncelik verdik ve faaliyete giriyor." diye konuştu.

Çiftçi, benzer tesisin, baraj havzasında bulunan farklı yerleşim birimlerine de ilerleyen dönemlerde yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.