24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 95. yıl dönümü

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 95.

6.02.2018 - 15:25
yıl dönümü

- Büyük Önder Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 95. yıl dönümü törenlerle kutlandı

BALIKESİR (AA) - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 95. yıl dönümü törenle kutlandı.

Balıkesir Valiliği tarafından hazırlanan program kapsamında Tarihi Gar önünde başlayan kutlamalarda temsili olarak Atatürk'ün trenle Balıkesir'e gelişi canlandırıldı. Trenden inen bir gazi, tepsi üzerindeki Türk bayrağını üç kez öpüp alnına koyduktan sonra Vali Ersin Yazıcı'ya teslim etti. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, törende yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kuvayımilliye şehri Balıkesir'e ayrı bir önem verdiğini belirtti.

Kafaoğlu, Atatürk'ün kente geldiği anlara tanıklık eden Balıkesirlilerin ayrı bir sevinç yaşadığını dile getirerek, "Çünkü, asil milletimizin soylu kurtarıcısı geliyordu. Her yer halılar ile bezenmiş, Milli Kuvvetler ve Anafartalar caddeleri zafer taklarıyla süslenmiş, Yunanlılardan ele geçirilen tüfekler ile dört bir yan donatılmıştı." diye konuştu.

İki yıllık esaretin ardından, Kuvayımilliye döneminin başkenti Balıkesir'in ilk kez bu alanda atasını bağrına bastığını hatırlatan Kafaoğlu, şöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir ziyaretini ölümsüz kılan, o gün yani 7 Şubat 1923'te Zağnos Paşa Camisi'nde okutulan mevlidin ardından halka hitaben yaptığı o konuşmada, 'Ey millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Bu dakikada milletimizin hal ve istikbaline ait hususatı görüşmek üzere bu mukaddes yerde Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşündüklerinizi anlamak istiyorum. Benden ne öğrenmek ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ediyorum.' diye bakın dinimiz ile ilgili ne kadar anlamlı, ne kadar gerçekçi tespitler ile devam ediyordu."

- Zeytin Dalı Harekatı

Türk Silahlı Kuvetleri'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'na da değinen Kafaoğlu, "Fırat Kalkanı operasyonu ile nasıl Mehmetçiklerimiz destan yazdıysa şu anda da Afrin'de yine Mehmetçiklerimiz destan yazıyor. Bütün Kuvayımilliye şehri olarak 1 milyon 200 bin insanımızın duası onlarla beraber, kalpleri onlarla beraber atıyor. Oradaki Mehmetçiklerimizi Cenabı Allah muzaffer kılsın." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, Tren Gar'ı önünden başlayan "Ata'ya Saygı Yürüyüşü", Vasıf Çınar Caddesi'ni takiben Atatürk Anıtı önünde tamamlandı.

Anıta, Vali Ersin Yazıcı, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu çelenk bıraktı.

Törene, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.