28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Aydıncıklı kadınlar ekmeklerini taştan çıkarıyor

Aydıncıklı kadınlar ekmeklerini taştan çıkarıyor - Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde kadınlar yarı değerli taşları işleyerek yaptıkları takı ve süs eşyalarını kurdukları kooperatif aracılığıyla satıyorYOZGAT (AA) - Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde dağlık bölgelerden çıkartılan ametist, akik, jasper, kalsedon gibi renkli ve yarı değerli taşlar, kadınlar tarafından işlenerek takı ve süs eşyası olarak satışa sunuluyor.

6.08.2018 - 15:58

Ametist taşı bakımından zengin rezervlere sahip Aydıncık'ta kadınlar, kurdukları atölyede taşları işleyip satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Aydıncık Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) eğitim aldıktan sonra atölyede renkli taşları büyük bir maharetle işleyen kadınlar, ürettikleri ürünleri ise kurdukları kooperatif aracılığıyla satıyor.

Aydıncık Ametist ve Yarı Değerli Taşlar İşleme ve Tanıtma Derneği Başkanı ve Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Nimet Türker, ilçenin yarı değerli taşlar bakımından zengin olduğunu söyledi.

Dağlardan toplanan ametist başta olmak üzere yarı değerli taşları kurdukları atölyede işlediklerini anlatan Türker, "Toplanan taşların hangisi güzel, değerli ise onların kesim makinalarında kesimlerini yapıyoruz. Ortaya çıkan kısımlardan kolye, yüzük, bileklik gibi takı ve hediyelik eşya yapıyoruz. Burada çalışan kadınlarımız da yaptıklarından ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Ekmeğimizi taştan çıkaran kadınlarız biz. " dedi.

Türker, ametist taşının alternatif tıpta da kullanıldığını ifade ederek, "Ametist taşının vücuttaki negatif elektrik yükünü aldığı ve pozitif enerji verdiği bilinmektedir. Satışlarımız güzel, fuarlara katılıp tanıtım yapıyoruz. Ayrıcı kurduğumuz kooperatifi ile de ürünlerimizi pazarlıyoruz." diye konuştu.

Ürettikleri takıların kişiye özel olduğunu ve sadece bir adet yapıldığını aktaran Türker, satın alınan bir takının ikincisini bulmanın mümkün olmadığını söyledi.

Atölyede çalışan kadınlardan Liveydi Yılmaz da ekmeklerini taştan çıkardıklarını ifade ederek, "Bu ürünleri satarak evimize katkı sağlıyoruz. Hem kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz hem de atölyede çok güzel işler yapıyoruz. Kolye, yüzük, kol düğmesi taştan ne yapılabiliyorsa hepsini yapıyoruz. Taşı sanat eserine dönüştürüyoruz." dedi.

Yarı değerli taşları işleyerek hediyelik eşya ürettiklerini belirten Nurgül Çelik ise "İlk önce bu taşların böyle sanat eserine dönüşeceğini ummuyorduk. Kendimizin yapabileceğini bile düşünmüyorduk ama burada çok güzel işler çıkarıyoruz. Kolye, bileklik, yüzük her şey yapıyoruz. Hem hediyelik oluyor hem de kendimiz kullanıyoruz. Ev ekonomisine katkımız oluyor. Severek işimizi yapıyoruz." şeklinde konuştu.