16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Aydın'da İngiliz vatandaşına yönelik terör davası

Aydın'da İngiliz vatandaşına yönelik terör davası - Terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında tutuksuz yargılanan İngiliz Joseph Andrew Robinson ve kız arkadaşının yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi AYDIN (AA) - Aydın'da terör örgütü PYD/PKK soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilen İngiliz vatandaşı Joseph Andrew Robinson ile kız arkadaşının yurt dışına çıkma yasağının kaldırılması talepleri kabul edilmedi.

12.03.2018 - 13:05

Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya "silahlı terör örgütüyü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Joseph Andrew Robinson ile "terör örgütü propogandası yapmak" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan kız arkadaşı Mira Abdülselamoğlu, yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmada sanıkların savunmaları tercüman eşliğinde alındı.

Sanıklardan Robinson, yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını isterken Abdülselamoğlu da suçsuz olduklarını iddia etti ve yurt dışındaki eğitimine devam etmek istediğini söyledi.

Sanık avukatları da yurt dışı çıkış yasağından dolayı Robinson'un uzun süredir ailesini göremediğini, Abdülselamoğlu'nun da İngiltere'de devam ettiği üniversitede sınavlara giremediğini belirterek yasağın kaldırılmasını talep etti.

Savunmalarının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki talepleri reddetti.

Sanık Robinson'un Denizli T Tipi Cezaevindeki parmak izinin gönderilmesi, biyometrik fotoğrafının çektirilmesi ve İnterpol Daire Başkanlığından nüfus ve sabıka kaydının istenmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

- Olay

Aydın'ın Didim ilçesinde terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik 27 Temmuz'da düzenlenen operasyonda Joseph Andrew Robinson ve kız arkadaşı Mira Abdülselamoğlu gözaltına alınmış, 28 Temmuz'da Robinson tutuklanmış, Abdülselamoğlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Aydın Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamede, sanıkların, sosyal medya hesaplarından KCK/PKK/PYD/YPG silahlı terör örgütünün propagandasını yaptıkları, Robinson hakkında YPG terör örgütüne katıldığı ve silahlı eğitim aldığına yönelik beyanları değerlendirilerek "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla, Abdülselamoğlu hakkında da "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Kasım ayında görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti, Robinson'un adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vermişti.