20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ayvalık 63 yıldır İstiklal Marşı için saygı duruşunda

Ayvalık 63 yıldır İstiklal Marşı için saygı duruşunda - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 1955 yılında başlatılan her cuma ve pazar akşamları göndere Türk bayrağı çekilmesi töreni sırasında belediye hoparlörleri aracılığıyla duyurulan İstiklal Marşı her okunduğunda yöre halkı saygı duruşuna geçiyor - Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Bacan: - "Her cuma ve pazar akşam belediyemizin ses yayın sistemlerinden İstiklal Marşı'mız okunuyor.

12.03.2018 - 12:12
Bu sırada vatandaşlar tek yürek halinde hazır ola, sürücüler de durdurdukları araçlarından inip saygı duruşuna geçer. Özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turist, başlangıçta şaşkınlıkla karşıladıkları bu uygulamaya harfiyen riayet ediyor"

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde halk,1955 yılından beri her cuma ve pazar akşamları göndere Türk bayrağı çekilirken belediye hoparlöründen okunan İstiklal Marşı sırasında saygı duruşuna geçiyor. Belediye tarafından 63 yıldır aralıksız gerçekleştirilen uygulama Ayvalık ile özdeşleşirken, yerli ve yabancı turistler de buna ayak uyduruyor.

Ayvalık’ta her cuma saat 17.00’de belediye zabıta memurları tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın yanında göndere İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı çekiliyor. Her pazar günü yine saat 17.00’de aynı şekilde gönderden bayrak indiriliyor.

Bu tören sırasında Ayvalık Belediyesinin ses yayın cihazlarından tüm ilçeye duyurulan İstiklal Marşı sırasında ise kentte adeta hayat duruyor. İstiklal Marşı'nın belediye hoparlörlerinden yayınlandığı 2 dakikalık süre içinde marşı duyan herkes durup hazır ola geçerken, sürücüler de durdurdukları araçlarından inerek saygı duruşunda bulunuyor.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Ayvalık’ta, özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turist de başlangıçta şaşırdıkları bu uygulamaya riayet ediyor.

Ayvalık'ta, 29 Mayıs 1919'da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerlerince atılan ilk kurşunla başlayan Anadolu'daki Milli Mücadele'nin meşalesinin yakılması dolayısıyla 29 Mayıs 1955'te dönemin Belediye Başkanı Avni Baskın tarafından başlatılan bu gelenek, ilçe sakinlerince memnuniyetle karşılanıyor.

- "Bu geleneğimizi gururla herkese anlatıyoruz"

Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu uygulamanın Türkiye’de sadece Ayvalık’ta yaşatılan bir gelenek olduğunu bildiklerini dile getirerek, çocukluğundan beri her cuma ve pazar akşamları çalınan İstiklal Marşı ile "hazır ol"a geçtiğini söyledi.

Bu geleneğin Ayvalık'a dışarıdan gelen vatandaşların dikkatini çektiğini anlatan Bacan, "Her cuma ve pazar akşam belediyemizin ses yayın sistemlerinden İstiklal Marşı'mız okunuyor. Bu sırada vatandaşlar tek yürek halinde hazır ola, sürücüler de durdurdukları araçlarından inip saygı duruşuna geçer. Özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turist, başlangıçta şaşkınlıkla karşıladıkları bu uygulamaya harfiyen riayet ediyor. Bu geleneğimizi gururla herkese anlatıyoruz." diye konuştu.

Esnaf Mehmet Çokkorkmaz da uygulamanın ilçenin bir özeli olduğunu anlatarak, "Bence tüm ülke genelinde yaygınlaşması gereken bir uygulama bu." dedi.

Ayvalık Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Hüseyin Oğuz da yaşının 52 olduğunu belirterek, "Kendimi bildim bileli bu uygulama Ayvalık’ta yapılıyor. İstiklal Marşı yayını sırasında adeta hayat duruyor. Bu bende çok güzel duygular oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Judo eğitmeni Ali Çamlıbel ise "Bu güzel uygulamanın Türkiye’de sadece Ayvalık'ta olduğunu biliyoruz. Ayvalık’ta İstiklal Marşı belediye hoparlörlerinden yayınlanmaya başladığı anda zaman durur. Biz, o dakikalarda sadece İstiklal Marşı'mızla o anı yaşarız. Bu Ayvalıklıların çok önemli bir özelliğidir. Bu uygulama bizimle yaşayacaktır." diye konuştu.