16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

"Azerbaycan'ın Bölgesel Diplomasisi" konferansı

"Azerbaycan'ın Bölgesel Diplomasisi" konferansı - Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim: - "Bizim bir numaralı konumuz Azerbaycan'ın özgürlüğünü, toprak birliğini temin etmektir.

20.11.2017 - 19:44
Toprak birliğimiz, Ermenistan tarafından işgal olunmuş yukarı Karabağ'ın etrafını özgür bırakmak ve tamamını özgür kılmakla mümkündür"

BURSA (AA) - Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, bir numaralı konularının Azerbaycan'ın özgürlüğünü, toprak birliğini temin etmek olduğunu belirterek, "Toprak birliğimiz, Ermenistan tarafından işgal olunmuş yukarı Karabağ'ın etrafını özgür bırakmak ve tamamını özgür kılmakla mümkündür." dedi.

İbrahim, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde düzenlenen "Azerbaycan'ın Bölgesel Diplomasisi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, büyükelçiliğe atandıktan sonra ilk ziyaretini Bursa'ya yaptığını belirtti.

Diğer büyükelçilerden farklı olarak öz memleketinde olduğunu söyleyen İbrahim, "Türkiye benim öz memleketim. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde bir sorun yok. Zaten olamaz da. Çünkü biz kardeş devletleriz." dedi.

Azerbaycan diplomasisine bakmadan önce coğrafyasına bakılması gerektiğini ifade eden İbrahim, şöyle devam etti:

"Azerbaycan diplomasisine bakmadan önce coğrafyasına, sonra tarihine bakmamız gerekecek. Azerbaycan'ın açık denize çıkışı yok. Azerbaycan'ın hem Rusya hem de İran ile sınırları var. Böyle olan başka hiçbir ülke yok. Rusya ve İran'ın bölgesel politikaları, global ilişkilerde rolünü hepimiz biliriz. Azerbaycan'ın Türkiye ile tek sınır yerleşkesi olan Nahçivan, Ermenistan sayesinde Azerbaycan’dan ayrılmıştır. Bu önemli bir şey. Azerbaycan'ın kardeş Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlılığı da kesilmiş durumda. Bizim bir numaralı konumuz Azerbaycan'ın özgürlüğünü, toprak birliğini temin etmektir. Toprak birliğimiz Ermenistan tarafından işgal olunmuş yukarı Karabağ'ın etrafını özgür bırakmak ve tamamını özgür kılmakla mümkündür. Bu sadece bir konuyla halledilebilecek durum değildir. Bunu hem askeri hem diploması hem ekonomi hem de öz nüfus ile yapmak gerekiyor."

UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce de Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak tarih, ortak miras, ortak medeniyeti olan ülkeler olduğunu söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın, "Bir millet iki devlet" olarak bu zor ve sıkıntılı coğrafyada birbirine sırtını dayamış iki kardeş ülke olduğunu belirten Yüce, "Aramızdaki ilişki kader birliği ilişkisidir. Uluslararası ilişkilerde çıkar ilişkisi söz konusudur ama Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişki çıkar ilişkisi değil kardeşlik ve dostluk ilişkisidir. Her iki ülke en zor zamanda birbirine destek olmuşlardır. En büyük projeler birlikte gerçekleşmiştir. Her zaman Azerbaycan ile birlikte olacağız, onları yalnız bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

Konferansın ardından İbrahim, Yüce'ye plaket takdim etti.