29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Azerbaycanlı şehit yakınları ve gaziler Gelibolu Yarımadası'nda

Azerbaycanlı şehit yakınları ve gaziler Gelibolu Yarımadası'nda ÇANAKKALE (AA) - Azerbaycanlı şehit yakınları ve gaziler Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret etti.

20.09.2017 - 16:56

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu ile Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği işbirliğiyle "Tek Millet İki Devlet Kardeşlik" projesi kapsamında, Karabağ şehit yakınları ve gazilerinden oluşan 21 kişi Türkiye'ye geldi.

Eceabat ilçesinde Kaymakam Turan Yılmaz ile bir araya gelen Azerbaycanlı şehit ve gazi yakınları, 102 yıl önce atalarının da şehit düştüğü Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanlarını gezip, şehitliklerde dua etti.

Azerbaycan Gazi Kadınlar Birliği Başkanı Rada Abbas, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ilk kez geldiklerini söyledi.

Abbas, Çanakkale'deki şehitlik ziyaretlerinde duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Çanakkale Savaşlarına 30 binden fazla Azerbaycanlı katıldı. Onlardan yaklaşık 10 bini şehit oldu. Çanakkale'de Azerbaycanla bağlı hiçbir anıt kurulmadı. Bakü'de Kafkas İslam Ordusuna şehrimizin en güzel yerinde anıt kuruldu. Herkesin bire bir ismi yazıldı. Gönül isterdi ki, Çanakkale'de de Azerbaycan'la ilgili anıt olsun. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Azerbaycanlı şehitler için buraya bir anıt yapılmasını istiyoruz. Eğer anıt kurulursa şehit ve gazi çocukları adına çok memnun oluruz."

Eşi 1992 yılında Karabağ'da şehit olan Reyhan Zeyniyeva ise geziye eşinin adını taşıyan torunu Eliyev Elekber ile katıldığını anlattı.

Türk halkının kendileriyle ilgilendiğini dile getiren Zeyniyeva, "Çanakkale'de şehit düşen ulu babalarımız ziyaret ettik. Bu yüzden çok mutluyuz. Çanakkale'ye gelmek, Çanakkale Şehitliklerini ziyaret etmek aklımızın ucundan geçmezdi." dedi.

Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen ise Azerbaycanlı konukların misafir edilmesine destek veren Manisa ve Çanakkale Valiliği ve ilgili kurumlara teşekkür etti.