19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Baba yadigarı evinde eski eşya sergiliyor

Baba yadigarı evinde eski eşya sergiliyor - Osmaniye'de yaşayan emekli albay Özcan, doğup büyüdüğü ve tadilat yaptırdığı köydeki asırlık konağında 25 yıldır biriktirdiği alet ve eşyayı sergiliyor - Özcan: - "2000'li yıllara kadar ev olarak kullandığımız konağımız artık bir nevi 'müze' görevi görecek" OSMANİYE (AA) - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, emekli albay İsmail Özcan, köydeki baba yadigarı evini tadilat yaptırarak daha önce kullanılan günlük eşyaları sergiliyor.

5.02.2017 - 12:16

Samsun İl Jandarma Komutanlığı görevinden 4 yıl önce emekli olan Özcan, Vayvaylı köyünde babasından kalan iki katlı konağa tadilat yaptırarak, Kurtuluş Savaşı'ndan günümüze kadar kullanılan ev eşyası, tarım ve müzik aletleri, gramofon, telefon, silah, geleneksel kıyafet, saat ve radyo gibi eşyalardan oluşan yaklaşık bin parça eseri sergilemeye başladı.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba yadigarının harabe ve atıl halde yok olmasına gönlünün razı olmadığını belirterek, tarihi ve kültürel değerleri korumak, yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak için baba yadigarı 100 yıllık konaka böyle bir çalışma yaptığını söyledi.

Konakta, 25 yıldır biriktirdiği alet ve eşyaları sergileyerek, gelecek nesillere aktarmak istediğini ifade eden Özcan, "Atalarımız tarafından kullanılan alet ve eşyaları burada sergiliyoruz. Doğup büyüdüğüm konağın yok olmasını böylece önleyerek hayalimi gerçekleştirdim." dedi.

- Ev müze gibi

Özcan, bu tür sergi alanlarının insanlarda geçmişe saygı ve sevgiyi arttırdığını belirtti.

Bu tür tarihi yerlerde, geçmişteki insanların yaşadıkları toprağı nasıl vatan yaptıklarının ve nasıl bir yaşam mücadelesi verdiklerinin görüldüğünü ifade eden Özcan, şunları söyledi:

"İki binli yıllara kadar ev olarak kullandığımız konağımız artık bir nevi 'müze' görevi görecek. Çok sevinçliyim. Bölgemizdeki geçmişi geleceğe taşıyacak müzemizde, kağnı ve tekerlekleri, sandıklar, oraklar, çeşitli boylarda heybeler, bunların başında geliyor. Farklı boylarda tencere ve tabaklar, eski kıyafetler, kadın ve erkeklere özgü yöresel kıyafetler, gaz lambaları, su mataraları, 100 yıl önce kullanılan ev eşyaları, oturma sedirleri var.”

- Köylüler de memnun

Köy sakinlerinden Ali Kavuklu, konağın bu tür hizmet vermesinden dolayı memnun olduğunu belirterek, "8 kardeşten birisi olan İsmail Özcan Adana'da yaşıyor. Haftanın belirli zamanlarında geliyor. Tek isteğimiz burasının sürekli olarak açık bulundurulmasıdır." şeklinde konuştu.