29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Bakan Işık, "Abhaz Halkı Buluşması"na katıldı

Bakan Işık, "Abhaz Halkı Buluşması"na katıldı - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: - "Türkiye'nin diktatörlüğe gitmek gibi bir eğilimi kesinlikle olmaz.

26.03.2017 - 17:30
Niye olmaz çünkü bu sistemde hakem millet" - "Şu anda Türkiye'nin anayasayı değiştirip, bu çift başlılığı ortadan kaldırma imkanı olduğu için bugün bu işi milletimizin görüşüne sunuyoruz, milletimizin oyuna sunuyoruz. Ya yarın anayasayı değiştirecek güçte bir parlamento teşkil etmezse, bu çift başlılığı Türkiye nasıl ortadan kaldıracak?"

KOCAELİ (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, "Türkiye'nin diktatörlüğe gitmek gibi bir eğilimi kesinlikle olmaz. Niye olmaz çünkü bu sistemde hakem millet." dedi.

Bakan Işık, İzmit ilçesindeki bir otelde, Kocaeli Abhaz Derneği tarafından düzenlenen "Abhaz Halkı Buluşması" programında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyetinin bu coğrafyada güçlü bir şekilde yoluna devam edebilmesinin öncelikleri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kendi iç meselelerini hızla çözmesi gerektiğini ve bütün enerjisini ülkenin daha da gelişmesi, kalkınması, büyümesi ve güçlenmesine harcama ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Işık, 16 Nisan'daki halk oylamasının, demokrasiye geçildikten bugüne en önemli oylamalardan biri olduğunu ifade etti.

Bakan Işık, anayasada bu kadar köklü bir değişikliğin ilk defa yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bugüne kadar anayasada çok değişiklik yaptık. Ama hükmet sistemini bu kadar köklü değiştiren anayasayı ilk defa yapıyoruz. Bu bir hükümet sistemi değişikliğidir. Asla ve asla bir rejim değişikliği değildir. Türkiye'nin rejimi, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te TBMM'de belirlenmiştir. Türkiye devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyetinin bayrağı ay yıldızlı Türk bayrağıdır. Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara'dır. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye'nin rejimi de budur. Ve bununla ilgili de Türkiye'de Allah'a hamd olsun bir tartışmada yoktur. Hiç kimsenin hükümet sistemi tartışmasını rejim tartışmasına çekmeye de hakkı yoktur. Bunu yapanlar bilsinler ki kendi argümanları zayıftır, yetersizdir. Bu bilindiği için adeta rekabeti başka bir mindere çekme gayretidir. Bugün hamd olsun Türkiye'nin rejimi oturmuştur. Aklı başında hiç kimsenin, cumhuriyetten geri dönüşü düşünmesi mümkün değildir. Anayasamızda sayılan temel nitelikleri cumhuriyetin geri götürmek kimsenin aklına da gelmez haddi de olamaz."

- "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni benimsiyoruz"

Demokratik parlamenter siteme 1960 ve 1982 yıllarında darbe yapıldığını aktaran Işık, bu süreçlerde yaşanan olayları anlattı.

Bakan Işık, 1982 Anayasasında cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler verildiğini ve bunun, Türkiye'nin parlamenter sistemden uzaklaştığı bir anayasa olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin, 2007 yılında 367 garabeti yaşadığını anımsatan Bakan Işık, bu dönemde yaşananların ardından 2014 yılında ilk defa cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçildiğini anımsattı.

Bakan Işık, halkın seçtiği bir cumhurbaşkanının, bu sistemde bir kenarda bekleme lüksü olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin önündeki en büyük tehlikenin çift başlılık olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de otomobillerin direksiyonunun solda olduğunu aktaran Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere'de de sağda. Şu anda Türkiye'deki hükümet sisteminde hem sağda hem solda iki şoför var, iki direksiyon var. 2 şoförü olan bir araba nereye gider? Ya duvara çarpar ya da uçuruma yuvarlanır, üçüncü ihtimal var mı? Bunların cevabını vermek zorundayız. Şu anda Türkiye'nin anayasayı değiştirip, bu çift başlılığı ortadan kaldırma imkanı olduğu için bugün bu işi milletimizin görüşüne sunuyoruz, milletimizin oyuna sunuyoruz. Ya yarın anayasayı değiştirecek güçte bir parlamento teşkil etmezse, bu çift başlılığı Türkiye nasıl ortadan kaldıracak? Bunları kendimize sormak zorundayız. Bakın insanlar fanidir, ama ülkeler kalıcı. Yarın ortaya çıkabilecek tehlikeleri bugünden görüp, tedbir almak, Allah'ın bize verdiği aklın bir gereği değil midir? İşte bunun için sizin görüşünüze, oyunuza getirdik. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak diyoruz ki, Türkiye'nin tarihine, birikimine daha uygun olduğu için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni benimsiyoruz ve bunu size takdim ediyoruz."

Bakan Işık, diktatörlük söylemleriyle vatandaşların korkutulmaya çalışıldığını belirterek, "Kimseyi diktatörlükle korkutmasınlar. Bu toplum, bu topraklar hiçbir diktatöre prim vermedi. Bundan sonra da vermeyecektir. Ben bundan adım gibi eminim. Bırakın diktatörlüğü, sözünde durmayan, sözünü tutmayan, yaptığıyla söylediği birbiriyle uymayan hiçbir siyasetçiyi bu toplum ödüllendirmedi. Bu halk bırakın diktatörlüğe gitmeyi yanlış yapanı cezalandırmasını bilen bir halktır. Bu halk vaatlerini yerine getirmeyen, sözünde durmayan, sözüyle eylemi birbirine uymayan siyasetçileri sandıkta cezalandırmayı biliyor. Türkiye'nin diktatörlüğe gitmek gibi bir eğilimi kesinlikle olmaz. Niye olmaz çünkü bu sistemde hakem millet." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili bilgi veren Bakan Işık, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.