28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Bakan Kurum, Kocaeli Valiliği'ni ziyaret etti

Bakan Kurum, Kocaeli Valiliği'ni ziyaret etti - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: - "2012 yılında çıkardığımız yasayla kentsel dönüşüm bizim için çok büyük önem arz ediyor.

27.10.2018 - 14:46
Kocaeli de bir deprem bölgesi olması hasebiyle pilot uygulamaları yapacağımız en önemli şehirlerimizden biri olacak"

KOCAELİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2012 yılında çıkardığımız yasayla kentsel dönüşüm bizim için çok büyük önem arz ediyor. Kocaeli de bir deprem bölgesi olması hasebiyle pilot uygulamaları yapacağımız en önemli şehirlerimizden biri olacak." dedi.

Kocaeli Valiliği'ni ziyaret eden Kurum, burada yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin Türkiye sanayisi içerisindeki yerinden ve öneminden bahsetti.

Kentte 250'si yabancı, yaklaşık 2 bin 500 sanayi kuruluşu ve 13 organize sanayi bölgesi (OSB) ile 35 liman tesisinin bulunduğunu aktaran Kurum, bu kadar sanayi tesisi olmasına rağmen Kocaeli'nin hiçbir imalat atığı olmayan, imalat atıklarının yüzde 100'ü, katı atıkların yüzde 100'e yakınının bertaraf edildiği bir il olduğunu anlattı.

Kurum, Kocaeli'de bin 400 kuruluşun sıfır atığa geçtiğine işaret ederek, "Gerçekten hem sanayi şehri hem de çevreye duyarlı bir şehrimiz, o manada 5 mavi bayraklı plajı var. Çok güzel bir orman parkımızı gezdik. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız millet parkının bir örneği." diye konuştu.

Kentsel dönüşümü, vatandaşların rıza gösterdiği çerçevede Kocaeli'ye yakışır şekilde yapacaklarını vurgulayan Kurum, "(Kocaeli) Kentsel dönüşüm noktasında da en önemli illerimizden biri. 80 bine yakın vatandaşımızı depremlerde kaybettik. En yakın örneklerinden biri de Gölcük Depremi. 2012 yılında çıkardığımız yasayla kentsel dönüşüm bizim için çok büyük önem arz ediyor. Kocaeli de bir deprem bölgesi olması hasebiyle bizim pilot uygulamaları yapacağımız en önemli şehirlerimizden biri olacak." ifadelerini kullandı.

Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yoldan binanın oturduğu kot eğer 3,5 metreden fazlaysa yeni planlanan yerlerde artık binalar deniz seviyesinden en düşük 2 kot neresiyse bu kotu alacağız. Bunun ortalamasından artık binalar subasman kotu alacaklar. Dolayısıyla denizden baktığınızda eğimli arazilerde önden iki kat verip arkadan 6 kat görmeyi artık yeni planlanan alanlarda inşallah görmeyeceğiz buna ilişkin bir yönetmelik yayınladık."

AK Parti Kocaeli İl Teşkilatı'nı da ziyaret eden Bakan Kurum, İl Başkanı Abdullah Eryarsoy ve partililerle bir araya geldi.

Bakan Kurum'un Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ziyareti, programındaki değişiklik nedeniyle gerçekleşmedi.