29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Balıkçılar "vira bismillah" dedi

Balıkçılar "vira bismillah" dedi - Av yasağının sona ermesiyle denize açılan Karamürselli balıkçılar, limana palamut ve istavritle döndü - Kandıra ilçesindeki balıkçılar ise fırtına dolayısıyla sezonun ilk günü denize açılamadı - Batı Karadenizli balıkçılar ise Akçakoca'da "rip akıntısı" nedeniyle umduğunu bulamadı KOCAELİ/DÜZCE (AA) - Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, limana palamut ve istavritle döndü.

1.09.2018 - 10:51

Karamürsel ilçesinde yeni av sezonu hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, Ereğli sahilinde okunan mevlidin ardından sezonun bereketli geçmesi için dua ederek denize açıldı.

Balıkçı barınağından saat 21.00'de 7 tekneyle denize açılan balıkçılar, gelişmiş sonar cihazlarıyla yaptıkları kontrollerin ardından ağlarını, avlanma yasağının sona erdiği saat 24.00'ten itibaren İzmit Körfezi'ni geçerek Yalova açıklarında denize bıraktı.

Sezon açılışında balıkçıların ağlarına palamut, mezgit, istavrit, sardalya ve hamsi takıldı.

Marmara Denizi'nde gece boyunca avlanan balıkçılar, avladıkları balıkları Gemlik'ten kamyonlara yükleyerek sabahın erken saatlerinden itibaren Ereğli Balık Hali'ne gönderdi.Hava şartları dolayısıyla çoğu balıkçı ava çıkamadığı için hale gelen balık miktarı beklentilerin altında kaldı.

- 3 ton balık kısa sürede alıcı buldu

İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir'in yaptığı duanın ardından AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ve Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban balıkçılara bereketli bir sezon diledi.

Işık, daha sonra kendisine verilen düdüğü çalarak Türkiye'nin en büyük ikinci balık halinde sezonun ilk mezatını başlattı.

Törene, Işık ve Balaban'ın yanı sıra AK Parti Kocaeli milletvekilleri Zeki Aygün ve İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel ve Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da katıldı.

Kasalara doldurulan balıkların açık arttırma usulüyle satılması, renkli görüntüler oluşturdu. Mezata taşınan yaklaşık 3 ton balık, kısa sürede alıcı buldu.

Sezonun ilk avı sonrası palamudun çifti 15-30, istavritin kasası 300-350, sardalyanın kasası 250-300, hamsinin kasası 100, tekirin kilosu 30, iskorpitin kasası 100, turna mezgitin kasası 120-150, zargananın kasası 150 liradan alıcı buldu.

Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonun balıkçılar için bol ve bereketli geçmesini, halka bol balık yedirecek miktarda balık çıkmasını diledi.

Doğusel, çoğu ülkede kişi başı yıllık balık tüketiminin ortalama 75 kilogramlar seviyesinde olmasına karşın, Türkiye'de bu rakamın 7 kilogram civarında olduğunu ifade ederek, üç tarafı denizlerle çevrili ülkede balıkların halka bol şekilde ulaşmasını arzuladıklarını kaydetti.

Balıkçıların av sezonunun ilk günü hava şartlarından dolayı umduklarını bulamadıklarını ancak bunun geçici bir durum olduğuna işaret eden Doğusel, "Sezonun bol ve bereketli geçmesini diliyoruz. Kurallara uygun balıkçılık yapıldığı zaman balık daha da artacak, ülkemize ve kentimize ekonomik olarak geri dönecektir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kandıra ilçesindeki balıkçılar ise kötü hava şartları dolayısıyla sezonun ilk günü denize açılamadı.

- Düzce

Batı Karadeniz Bölgesinin en önemli balıkçı limanına sahip Düzce'nin Akçakoca ilçesinde balıkçılar yeni sezonun il günü "vira bismillah" diyerek gece 00.00'dan itibaren denize açıldı.

Büyük tekneler ağ çekerek, küçük tekneler ise akşamdan yerleştirdikleri ağları çekerek yeni sezona iyi bir başlangıç yapmayı umdu. Balıkçılar, denizde son birkaç gündür yaşanan rip akıntısı nedeniyle umduklarını bulamadan geri döndü.

Palamuttan umutları olan balıkçılar, ilerleyen günlerde denizden bol miktarda balıkla döneceklerini ifade etti.