25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bartın'da BAKİAD'a yönelik FETÖ iddianamesi kabul edildi

Bartın'da BAKİAD'a yönelik FETÖ iddianamesi kabul edildi - İddianamede, BAKİAD üyesi 25 kişinin "terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyorBARTIN (AA) - Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Bartın Aktif İş Adamları Derneği (BAKİAD) üyesi 25 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi.

15.03.2017 - 12:37

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün BAKİAD'daki yapılanmasına yönelik soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma kapsamında, örgütle bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanan Adem Etyemez, Ali Bahçıvan, Ali Rıza Demirok, Bülent Ustaoğlu, Eftal Çoban, Engin Yakın, Sebahattin Gül, Adnan Cesur, Hasan Nalbant, Metin Ustaoğlu, Reşat Uğur ile 3'ü firari toplam 25 şüpheli hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan iddianame hazırladı.

Bartın Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 23 sayfalık iddianame, incelemenin ardından kabul edildi.

İddianamede, örgütün kuruluşu, yapısı, amacı, faaliyetleri ve stratejisi hakkında bilgiler ile şüpheli, müşteki ve tanıkların ifadelerine yer verildi.

FETÖ'nün uzun yıllardır Türkiye Cumhuriyeti devleti kanunlarını kendi lehine hain amaçları doğrultusunda kullanmak suretiyle birçok alanda dernekleşme tarzında yapılanmaya gittiği, bu kapsamda iş dünyası ve esnaf kişileri bir araya getirmek amacıyla dernekler kurduğu, genelde bu derneklerin benzer isimlerle il bazlı örgütlenmelerini yaptığı ve bu derneklerin TUSKON isimli federasyona bağlatıldığı anlatılan iddianamede, derneklere üye sayısını artırmak için iş adamları ve esnafa ticari kapasitelerinin artırılacağı vaatlerinde bulunulduğunun, bu vaatler doğrultusunda örgüte yatkın birçok iş adamı ve esnafın bu derneklere üye olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Bu kapsamda, Bartın'da 10 Haziran 2002'de 9 gerçek kişinin müracaatı üzerine BAKİAD isimli derneğin kurulduğu ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Derneğin kurucularına baktığımızda Bartın Ağır Ceza Mahkemesinin 2016/104 esas sayılı kovuşturma dosyasında yargılaması devam eden 6 şahıs ile bu soruşturma dosyamızda şüpheli olarak yer alan Murat E, Ali Rıza Demirok ve Sebahattin Gül'ün derneğin kurucu üyeleri olduğu görülmektedir. Dernek kurucularının Bartın'daki faaliyetleri ile ilgili birçok soruşturma dosyasında birçok tanık beyanında tespitler yer almaktadır. BAKİAD'ın kuruluşundan kanun hükmünde kararnameyle kapatılma sürecine kadar olan dönemde birçok şahsın derneğe üye olduğu ve dernek organlarında görev aldığı, yine bu şahıslardan önemli bir kısmı ile ilgili terör örgütü ile irtibatları nedeniyle soruşturma yürütüldüğü bilinmektedir. Derneğin 22 Haziran 2016 tarihinde son olağan genel kurulunun toplandığı ve yeni yönetimin oluşturulduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle söz konusu BAKİAD derneğinin Bartın ilinde FETÖ amaçları doğrultusunda örgütlenmiş ve faaliyetlerini sürdürmüş bir dernek olduğu hususunda şüphe bulunmamaktadır."

İddianamede, şüphelilerden bazılarının örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı, Bank Asya'ya para yatırdıkları ve adreslerinde 1 dolarlık banknotlar ile örgütsel dokümanlar ele geçirildiği ifade edildi.

İddianamede, şüpheliler hakkında TCK'nın 314/2 maddesi uyarınca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıkların yargılanmasına gelecek günlerde başlanacak.