29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Bartın'da darbe girişimi davası başladı

Bartın'da darbe girişimi davası başladı - Tutuklu sanıklar, eski Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Kopoycu ile bot komutanı Üsteğmen Dündar ile tutuksuz 16 sanığın yargılanmasına başlandıBARTIN (AA) - Bartın’da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu 2'si tutuklu 18 sanığın yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

3.04.2017 - 21:59

Bartın Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği" iddiasıyla yargılanan 18 sanık ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuklu sanık eski Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Bünyamin Kopoycu, savunmasında, 15 Temmuz akşamı, Bartın Gazinosunda personelin veda yemeğinde bulunduğunu ve darbe girişiminden eşinin kendisini aramasıyla haberdar olduğunu öne sürdü.

Bir süre sonra bölge komutanlığından bir albayın kendisini arayarak, tüm personelin birlik içinde toplanmasını istediğini anlatan Kopoycu, "Bu emir, kırmızı alarm seviyesinde uygulanan emirdir. Bu yaşıma kadar FETÖ ile hiçbir bağlantım olmadı. ByLock gibi örgütün programlarını da gazetelerden öğrendim. Ben cumhuriyetçi Türk askeriyim. Kanunsuz hiçbir emir vermedim ve verilen kanunsuz emirleri de reddettim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi istiyorum." dedi.

TCSG 22 bot komutanı tutuklu sanık Üsteğmen Emre Dündar da 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Bartın Limanı'nın güvenliği için görevlendirildiğini ve botta kırmızı alarmda yapılması gereken, kanuna uygun emirleri uyguladığını savunarak, "Komutanımız bunun darbe girişimi olduğunu söylediğinde ve botlara geri dönme emri verdiğinde geri döndüm." ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar, savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.

Şüpheliler, "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.