29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Başpehlivanlar için Kırkpınar, olimpiyat niteliğinde

Başpehlivanlar için Kırkpınar, olimpiyat niteliğinde - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin favori isimlerinden başpehlivan Recep Kara, Orhan Okulu ve İsmail Balaban, organizasyonu, "yağlı güreşin olimpiyatı" olarak nitelendirdi - Son şampiyon Recep Kara: "Güreş bizim öz ve öz kültürümüzdür.

12.07.2017 - 12:12
Bu kültür mirasının bizde bugünkü temsilcileri olarak Kırkpınar'ı olimpiyat niteliğinde görüyoruz" - Orhan Okulu: "Kırkpınar gerçekten çok kapsamlı ve büyük bir güreş organizasyonu. Tarihi olmasıyla insana ayrı bir heyecan veriyor" - İsmail Balaban: "Yağlı güreşin olimpiyatı Kırkpınar'dır. Bu nedenle Kırkpınar güreşçiler için çok önemlidir"


KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin favori isimlerinden başpehlivan Recep Kara, Orhan Okulu ve İsmail Balaban, Kırkpınar'ı "yağlı güreşin olimpiyatı" olarak nitelendirdi.

Kırkpınar'ın geçen yılki başpehlivanı Recep Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güreşin ata sporu olduğunu hatırlattı. Organizasyonun çok eski bir gelenek olduğunu belirten Kara, bu nedenle er meydanının güreşçiler için önemli olduğunu ifade etti.

Er meydanında çektikleri peşrev gibi her hareketin bir anlam içerdiğini anlatan Kara, olimpiyat niteliğindeki Kırkpınar'ın her güreşçi için ayrı bir öneme sahip olduğunu anlattı.

Recep Kara, şöyle konuştu:

"Kırkpınar 656 yıldır süren bir gelenek. Sadece savaş dönemlerinde bir iki yıl ara verilmiş, onun dışında hiç ara verilmeden yapılmıştır. Güreş bizim öz ve öz kültürümüzdür. Bu kültür mirasının biz de bugünkü temsilcileri olarak Kırkpınar'ı olimpiyat niteliğinde görüyoruz. Güreş zaten bir ata sporumuzdur. Yağlı güreş sadece bir spordan ibaret değil, çayırlarda çekmiş olduğumuz peşrev gibi her hareketin bir manası var. İçinde İslami semboller barındıran bir güreş. Biz de bu güreşin hakkını vermeye çalışıyoruz. Çünkü atalarımızdan bizlere kalan bu manevi mirası devam ettirmek zorundayız."

- "Kırkpınar'da güreşmek ayrı bir keyif ve heyecan"


654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olan Orhan Okulu, Kırkpınar'ın maneviyatının çok önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde güreşlere katıldıklarını ancak Kırkpınar'ın atmosferinin çok farklı olduğuna dikkati çeken Okulu, bu sporu yapanların en büyük hayalinin burada güreşmek olduğunu ifade etti.

Bir yıl boyunca akıllarında hep Kırkpınar'ın olduğunu dile getiren Okulu, şunları kaydetti:

"Kırkpınar bizim içim olimpiyat niteliğinde. Kırkpınar gerçekten çok kapsamlı ve büyük bir güreş organizasyonu. Tarihi olmasıyla insana ayrı bir heyecan veriyor. Türkiye'nin birçok bölgesindeki güreşlere katılıyoruz ancak buranın yeri çok ayrı. Kırkpınar çayırında güreşmek ayrı bir keyif ve heyecan veriyor. Diğer güreşler bizim için Kırkpınar'a hazırlık gibi oluyor."

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı elde eden İsmail Balaban ise Kırkpınar'ın öneminin ayrı olduğunu aktardı.

Edirne'nin Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu anımsatan Balaban, "Yağlı güreşin de olimpiyatı Kırkpınar'dır. Bu nedenle Kırkpınar güreşçiler için çok önemlidir. Tüm pehli·vanlar her yıl bi·r üst tura çıkmak i·çi·n Kırkpınar'a hazırlanıyor. Başpehlivanlar ise altın kemeri kazanmak için sıkı bir hazırlık yapıyor." ifadelerini kullandı.