24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Belediyelere "yerli süs bitkisi kullanın" çağrısı

Belediyelere "yerli süs bitkisi kullanın" çağrısı - SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dündar: - "2016 yılında 87 milyon dolar civarında süs bitkileri ithalatı yapıldı.

28.12.2017 - 11:23
Belediyelerden peyzaj çalışmalarında yerli üretimi tercih etmeleri yönünde talebimiz var" - "Mümkün olduğunca yerli ürünlerimizi değerlendirelim ki sektörümüzü bu anlamda teşvik etmiş olalım. SÜSBİR olarak belediyelerimize böyle bir önerimiz var"

YALOVA (AA) - ERHAN ERDOĞAN - Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, 2016 yılında 87 milyon dolar civarında süs bitkileri ithalatı yapıldığını belirterek, "Belediyelerden peyzaj çalışmalarında yerli üretimi tercih etmeleri yönünde talebimiz var." dedi.

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör açısından 2017'nin genelde çok iyi geçtiğini, son aylarda ise bir miktar durgunluk olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Türkmenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak gibi ülkelere süs bitkileri ihraç ettiğini belirten Dündar, "Bu yıl Hollanda'ya Türkiye genelinde ağaç ihracatı yapıldı ve Yalova'dan da İtalya'ya çalı grubundan ihracat yapan firmalarımız oldu. Bu tabii sektörümüz, birliğimiz açısından gurur kaynağı bir gösterge." diye konuştu.

Dündar, son yıllarda süs bitkileri ihracatının, söz konusu ülkelerdeki ekonomik daralmalar nedeniyle bir miktar azaldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ümidimiz gelecek yıllarda bunun yine artarak devam etmesi. 2016 yılı ihracat rakamımız 82 milyon dolar, süs bitkileri sektörü olarak. 2017 yılı için henüz rakamlar ulaşmış değil. Sanıyorum ona yakın rakamlarda ihracat olacaktır. Bu artarak da devam edebilirdi fakat etrafımızdaki coğrafyada yaşanan olumsuzluklar, dolaylı olarak ticareti de etkiliyor. İhracattaki azalmanın en öncelikli sebebi bu."

- "Potansiyeli görüyoruz"

Türkiye'nin süs bitkilerinin üretimi ve ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Dündar, şunları kaydetti:

"Hollanda'da süs bitkileri sektöründe satış, pazarlama organizasyonu büyük bir firma Türkiye'de birkaç yıldır saha çalışması yapıyor. Bunlar sadece Türkiye için değil, bölgedeki diğer ülkelere de Türkiye üzerinden satış yapma düşüncesindeler. Dolayısıyla ülkemiz için gelecekte böyle bir potansiyelin olacağını bizim de göz ardı etmememiz gerekiyor. İleride Irak'ta, Suriye'de savaşların bitmesi ve yeniden imarın başlamasıyla müthiş miktarlarda süs bitkilerine talep olacak. Bu potansiyeli görüyoruz. Tabii sektörün bugün kendisini kontrolü bir şekilde götürmesi gerekiyor ama önümüzde böyle bir pazar olduğunu da göz ardı etmemesi gerekiyor."

- "Kalite ve ürün çeşitliliğini sağlayacak üretim gamı oluşturmalıyız"

Türkiye'nin, üretim kapasitesi olarak Avrupa'daki birçok ülkeyle eşit durumda olduğuna işaret eden Dündar, "Bizim artık daha nitelikli, kaliteli ve ürün çeşitliliğini sağlayacak bir üretim gamı oluşturmamız gerekiyor. Yani çok, sınırsız, kontrolsüz üretim değil daha nitelikli, vasıflı ki zaten ithalat rakamları bunu gösteriyor. Sektörümüz, çeşitlilik ve kalitedeki boşluğu ithalatla dolduruyor. Biz özellikle ne istiyoruz? İthalatla gelen ürünleri de artık biz kendimiz üretelim. Bu tespiti yapıp, ithal edilen ürünleri kendimiz üretelim. Biz bunu yapabilecek kapasitedeyiz, güçteyiz. Hollanda'ya ağaç ihraç ediyor olmamız, İtalya'ya çalı gurubu bitkiler ihraç ediyor olmamız zaten bunun en net göstergesidir." dedi.

- Belediyelere çağrı

Dündar, süs bitkisi ithalat rakamlarına işaret ederek, "2016 yılında 87 milyon dolar civarında süs bitkileri ithalatı yapıldı. Belediyelerden peyzaj çalışmalarında yerli üretimi tercih etmeleri yönünde talebimiz var. Bu çalışmaları yaparken mümkün olduğunca yerli ürünleri de göz önünde bulundurarak projeler hazırlayalım. Mümkün olduğunca yerli ürünlerimizi değerlendirelim ki sektörümüzü bu anlamda teşvik etmiş olalım. SÜSBİR olarak belediyelerimize böyle bir önerimiz var." ifadelerini kullandı.