29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Besicilerden "koçlu" mera talebi

Besicilerden "koçlu" mera talebi - Şanlıurfa'da, hayvanları için mevsim şartlarına göre sürekli yer değiştirmek zorunda kalan göçerler, Siverek ilçesinde sorunlarının ele alındığı toplantıya üzerinde "Bu koç devletten mera istiyor" yazılı koçla katıldı ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da, hayvanları için mevsim şartlarına göre sürekli yer değiştirmek zorunda kalan göçerler, Siverek ilçesinde sorunlarının ele alındığı toplantıya üzerinde "Bu koç devletten mera istiyor" yazılı koçla katıldı.

23.11.2017 - 16:52

Güneydoğum Derneği tarafından, Şanlıurfa Valiliğinin desteğiyle, kış aylarında daha ılık olan Şanlıurfa'daki ovalarda yaşayan göçerlerin sorunlarının ele alınacağı "Karacadağ Göçerlerine Kışlak Yapımı" konulu panel düzenlendi.

Siverek Eyyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezi'nde düzenlenen programa besiciler, yanlarında getirdikleri ve bir yanında "Bu koç devletten mera istiyor" yazılı pankart, diğer yanında da boyayla çizilmiş "ay ve yıldız" bulunan koçla katıldı.

Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, panelin açılında yaptığı konuşmada, hayatlarını kıl çadırlarda sürdüren göçerlerin, çok zorlu koşullarda işlerini yapmaya çalıştıklarını belirterek, sıkıntıların giderilmesi için bu paneli düzenlediklerini dile getirdi.

Siverek Kaymakamı Metin Demirel'in de katıldığı ve yaklaşık iki saat süren programda, hayvancılık, göçerlerin mera ve kışlak sorunları gibi konular ele aldı.

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, panelin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da bine yakın ailenin hayvanlarına bakabilmek için göçebe hayatı yaşadığını anlattı.

Zor şartlar altında ve sağlıksız ortamda, çadırlarda yaşayan göçerlerin çocuklarının da eğitimden mahrum kaldığını aktaran Ağan, göçerlerin gittikleri her yerde mera sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Sıkıntılarının giderilmesi için yetkililerden destek beklediklerini vurgulayan Ağan, "Bugün sorunlarımızın çözümü için toplandık. Bizim en büyük sıkıntımız mera, bunu en iyi şekilde anlatmak için pankartlı bir koç getirdik. Umarım göçerlerin sesi duyulur ve mesleğimizi sürdürmeye devam ederiz. Aksi takdirde birçok kişi hayvanlarını elden çıkarmak isteyecektir." diye konuştu.