19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Biber artık dalında kuruyacak

Biber artık dalında kuruyacak - Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.

22.09.2017 - 11:37
Doç. Dr. Arpacı, biberin dalında kurutulmasına olanak sağlayan tohum üreterek tescil ettirdi - Arpacı: - "Bu çeşidin özelliği, biberin meyve sapından kolaylıkla ayrılması, bitki üzerinde kurutulabilme olanağı sağlaması ve tek hasatta işin tamamlanması. Bu şekilde üretimin işçilik masrafını oldukça azaltacağını düşünüyoruz" - Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özdemir: - "Verimi artıran bir çeşit olarak üreticilere büyük avantajlar sağlayacağını ümit ediyoruz"

KİLİS (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Bülent Arpacı, biber üretiminde maliyetleri düşürmek, hasattaki zahmeti ortadan kaldırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında dalında kuruyabilen biber tohumu geliştirdi.

Uzun süredir biber üretimine yönelik çalışmalar yürüten Arpacı, üreticinin en önemli sorunlarından olan hasat sürecini, "Sena" adıyla tescil ettirdiği kırmızı biber çeşidiyle kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Geliştirilen tohum, biberin meyve sapından kolaylıkla ayrılmasına ve bitki üzerinde kurutulabilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede üretici, tek hasatta biberini dalındayken silkeleyerek ya da normal bir şekilde sapından kopararak sermeye bırakmadan direkt olarak fabrikaya gönderebilecek.

İlk uygulamayı fakülte bahçesindeki 4 dekarlık alanda gerçekleştirilen Arpacı, Kilis Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte Türkiye'de biber üretiminde önemli konumda yer alan Kilis'teki üreticilerle görüşüp il genelinde üretim yapabilmeyi hedefliyor.

Arpacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biber üretiminde hasat döneminin zorlu olduğunu söyledi.

Hasadın işçilik anlamında büyük maliyeti olduğunu anlatan Arpacı, makineli hasada uygun biber çeşidi geliştirmek amacıyla başladıkları çalışmalar sonucu yeni bir çeşit biber tohumu geliştirdiklerini ve "Sena" adını verdiklerini ifade etti.

- "Üretim masrafları azalacak"

Arpacı, şöyle devam etti:

"Bu çeşidin özelliği, biberin meyve sapından kolaylıkla ayrılması, bitki üzerinde kurutulabilme olanağı sağlaması ve tek hasatta işin tamamlanması. Bu şekilde üretimin işçilik masrafını oldukça azaltacağını düşünüyoruz. Bir dekarlık alandaki biber üretiminde 600 lira ile bin lira arasında maliyet ortaya çıkıyor. Dolayısıyla makineli hasat yapılacağı için üretici üretim masraflarında bir düşüş sağlamış olacak. Kilis’teki üretim alanının 15 bin hektar olduğunu düşündüğümüz zaman maliyet ortaya çıkar. Birkaç üreticimizle de görüştük, önümüzdeki günlerde hem sözleşmeli tohumluk üretimi hem de bu çeşidin tanıtılması amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Arpacı, şu anda 10 kilogram tohum ürettiklerini, bununla 300 dekarlık alanda fide üretilebileceğini belirterek, "300 dekarlık alandaki fide ise önümüzdeki günlerde yaklaşık 1,5 ton tohum sağlar. Bu 1,5 tonluk üretimle de bir sonraki sene Kilis’teki bütün üretim alanlarına yetecek kadar tohumluk elde edebileceğimizi düşünüyorum." dedi.

- "Kilis rol model olabilir"

Biber üretiminde Kilis'in diğer şehirlere örnek olabileceğini dile getiren Arpacı, "Tohum üretimi için fakültemizin bahçesini kullandık. Zeytin ağaçlarının aralarını kullandık. Burada yaklaşık 2 dekarlık alanda tohumluk üretim parseli oluşturduk. Biber silkeleme şeklinde toplanıyor. Bunu tercih etmeyen üreticiler elle toplayabilecekler. Biberi bitkinin üzerinde kurumuş bir şekilde sapından ayırarak direkt olarak biber işleyen fabrikalara götürebilecekler. Biberleri kurutmak için herhangi bir alana sermeden kurumalarını sağlayarak ürünlerini hasat edebileceklerini düşünüyoruz." diye konuştu.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de biber üreticilerinin işçi bulmakta zorlandığına işaret etti.

Üretilen yeni tohum çeşidinin bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağını ifade eden Özdemir, "Biber tarlalarında çalışacak işçi bulamıyorsunuz. Bu biberi sapından salladığınız zaman kuruyan biber kendiliğinden düşüyor. Verimi artıran bir çeşit olarak üreticilere büyük avantajlar sağlayacağını ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.