25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bin ceviz fidanı toprakla buluştu

Bin ceviz fidanı toprakla buluştu - Gümüşhane Valisi Memiş: - "5-10 yıl içerisinde 1 kilogram cevizi bile bizim pestil kömecilerimiz Gümüşhane dışından almayacak.

27.03.2017 - 16:11
Bu çok önemli bir girdi"

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyünde bin ceviz fidanı, düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Altınpınar köyünde bin ceviz fidanının dikimi töreninde yaptığı konuşmada, ceviz fidanlarının Orman ve Su İşleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından temin edildiğini belirterek "Biz Özel İdareden herhangi bir para harcamadan neredeyse 1 milyon liralık projeyi hayata geçirmeye başladık." dedi.

Memiş, Gümüşhane'de yıllık 5 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en kaliteli pestil kömesi üretildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Gelin görün ki pestilcilerimiz cevizi Şili'den, Arjantin'den getirtiyorlar. Buna mutlaka çözüm bulmamız gerektiğini söyledik. Bütün bahçeleri temin ettik. Toprak tahlillerini yaptık. Damla sulamalarını yaptık, çiftçiler belirledik. Torul, Kürtün, il merkezi, Kelkit, Köse ve Şiran'da 50 bin fidanın dikimine başladık. 5 yıl sonra meyve veriyor bunlar. 5-10 yıl içerisinde 1 kilogram cevizi bile bizim pestil kömecilerimiz Gümüşhane dışından almayacak. Bu çok önemli bir girdi. 1 milyon liralık proje yaptık. Yılda 50 milyona yakın bir katma değer üretecek bize bu yaptığımız iş. Onun için bu çalışmaları çok önemsiyoruz."

Osman ve Su İşleri Bakanlığının ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra baraj ve göletler konusunda da çok güzel yatırımları olduğunu aktaran Memiş, Bakan Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş ise Türkiye'de son yıllarda ormancılık bakımından çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş ile ceviz, badem, kestane, fıstık çamı gibi yaklaşık 35 çeşit gelir getirici tür ağaçların ormanlara dikilmeye başlandığını ifade eden Pektaş, "Ormancılık teşkilatımıza teşekkür ediyoruz. Bunları geliyor, yapıyor. Bütün hazırlıklarını, sulamasını, bakımını yapıyor. Bu da daha sonra kura usulü ile köylülere teslim ediliyor. Burada hem orman oluşuyor hem de bu ceviz, bademin bütün geliri köylülere kalıyor. Bu da orman teşkilatının orman köylüsüne çok önemli hizmetidir." diye konuştu.

- "Artık ithalat yerine buradaki fidanların cevizlerini kullanmaya başlayacağız"

Pektaş, gelir getirici türlerin sadece ormanlık alanlara dikilmeyeceğini dile getirerek şunları söyledi:

"Vatandaşın kendi tarlası varsa ve 30 dekara kadar olan araziye fıstık çamı, ceviz dikiyorsa bununda yüzde 65 masrafını Orman Bakanlığımız hibe ediyor. Kelkit'in bazı köylerinde bu çalışmaların yapıldığını gördüm. Sizlerin de bu çalışmalara katılmanız bizleri sevindirdi. Hedefimiz 5-6 seneye kadar ceviz ithalatını kesmek. Bugün dikilen fidanlar 3-4 sene sonra meyve vermeye başlıyor ama 6-7 sene sonra idealine ulaşıyor. Artık ithalat yerine buradaki fidanlarının cevizlerini kullanmaya başlayacağız."

Konuşmaların ardından Orman Haftası dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait 34 bin 682 metrekare alanda gerçekleştirilen fidan dikimine, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Torul İşletme Müdürü Aziz Altınışık, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.