29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Binlerce yıllık mozaikte turp figürü

Binlerce yıllık mozaikte turp figürü - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde inşaat kazısı sırasında bulunan ve 1.

7.01.2019 - 10:23
veya 2. yüzyıla tarihlenen taban mozaiklerinin birinde turp figürüne rastlandı - İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun: - "Mozaiğin birinde bir turp ile kucağında keklik ve elinde üzüm olan bir insan figürü yer alıyor. Bu figür, Kadirli ile özdeşleşen turpun bölgede yaklaşık 2 bin yıl önce de yetiştirildiğini gösteriyor"

OSMANİYE (AA) - Osmaniye'nin turp üretimiyle bilinen ilçesi Kadirli'de inşaat kazısı sırasında bulunan ve 1. veya 2. yüzyıla tarihlenen taban mozaiklerinin birinde turp figürüne rastlandı.

Dere Mahallesi'nde 2015'te bir inşaat firmasınca yapılması planlanan bina inşaatın temel kazısı sırasında taban mozaikleri bulundu. Bölge 3. derece sit alanı ilan edilirken inşaat çalışması durdurularak bölge koruma altına alındı.

Geçen yıl kasımda başlanan kurtarma kazısı çalışmalarında ortaya çıkarılan bir mozaikte ise turp figürüne rastlandı.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 70-80'ini karşılayan Kadirli ile özdeşleşen bir ürüne mozaikte rastlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Mozaiklerin milattan sonra 1. veya 2. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu anlatan Torun, "Burada Zeugma ile eş değer mitolojik karakterlere rastlıyoruz. Kadirli'nin tarihine ışık tutacak bir çalışma." diye konuştu.

Osmaniye çevresinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında ilk kez insan figürlü mozaiklere rastlanıldığını belirten Torun, şöyle devam etti:

"Burada bulunan mozaikler o dönem insanlarının yaşamıyla ilgili bilgiler veriyor. Mozaiğin birinde bir turp ile kucağında keklik ve elinde üzüm olan bir insan figürü yer alıyor. Bu figür, Kadirli ile özdeşleşen turpun bölgede yaklaşık 2 bin yıl önce de yetiştirildiğini gösteriyor. Ayrıca mozaiklerde Kadirli merkezde o dönemle ilgili ilk yazılı belgeyi de bulmuş durumdayız."

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu da kazı kurtarma çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaiklerin yerinde korunacağını bildirdi.

Bu bölgede çıkan mozaiklerin diğer kazı çalışmalarına da ışık tutacağını vurgulayan Durmuşoğlu, şunları kaydetti:

"Kadirli'nin kadim bir ilçe olduğunu bu çıkan taban mozaikleri de açıkça göstermektedir. 11 işçi 6 ay süreyle kazı çalışmalarına devam edecek. Bu bölgeyi bir çatıyla kapatıp açık hava müzesi haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor. İlçemizin bir turizm merkezi olması yönünde çalışmalarımız devam edecek. Ala Cami'de bulunan mozaiklerde de çalışmalarda sona gelindi. İnşallah buna benzer bir çalışma sonucu ortaya çıkan mozaikler sergilenmeye başlanacak. Cami de bu sene içinde ibadete açılacak."

Muhabir : Muzaffer Çağlıyaner
Yayınlayan : Esra Altınmakas