29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Biyogazla dört evi mutfak tüpü giderinden kurtardı

Biyogazla dört evi mutfak tüpü giderinden kurtardı - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan vatandaş, hayvan gübresinden ürettiği biyogazla, kendisi ve 3 komşusunun mutfak gazı ihtiyacını karşılıyorYOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde ahırının yanında biriken hayvan gübresinden biyogaz üreten vatandaş, evinin ve 3 komşusunun mutfakta kullandığı gaz ihtiyacını karşılıyor.

21.08.2017 - 12:09

İlçeye bağlı Araplı beldesinde yaşayan Adem Ertuğral, ahırında biriken hayvan gübresinden, kurduğu 30'ar metreküplük iki havuzda biyogaz üretti. Ertuğral, ürettiği biyogazla evinin ve 3 komşusunun mutfakta kullandığı gaz ihtiyacını gideriyor.

Ertuğral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyogaz tesisini mart ayında kurduğunu belirterek, "300 metrekarelik kapalı alanı bulunan ahırda toplanan gübrelerin boşa gitmesini önlemek, tarlalarda organik gübre kullanmak ve daha da önemlisi yakıt ihtiyacını buradan karşılamak amacıyla böyle bir girişimde bulundum." dedi.

Ahırın yanına 30'ar metreküplük iki havuzdan oluşan biyogaz tesisi yaptığını anlatan Ertuğral, "Şu anda toplam 60 metreküplük iki havuzdan oluşan tesisimizde, birinci havuza sulandırılmış hayvan gübresi atıyoruz ve buradan elde ettiğimiz gazı mutfaklarımıza gönderiyoruz. Gazdan arındırılıp ayrıştırılmış gübreyi ise diğer havuza göndererek tarlamızda, bahçemizde, bağımızda kullanıyoruz." diye konuştu.

Hedefinin dört evin kış ayında ısınma için gerekli olan yakıt ihtiyacını karşılamak olduğunu dile getiren Ertuğral, "Kaymakamımız Sayın Mustafa Altınpınar, tesisimizi ziyaret etti. Bu ziyarette ben de kendilerinden havuzların kapasitesini artırmam ve depolama tesisi yapabilmem için yardım talebinde bulundum. Sayın Kaymakamımız elinden geleni yapacağını söyledi. Depolama tesisinin yapılması durumunda hem kendi evimin hem de yakın komşularımın yakıt ihtiyacını karşılayabileceğim. Böylelikle ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacağım." ifadelerini kullandı.