20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"Biz istiyoruz ki bu memlekette halktan başka kimsenin dediği olmasın"

"Biz istiyoruz ki bu memlekette halktan başka kimsenin dediği olmasın" - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: - "Şimdi biz güçlü ve büyük bir Türkiye olsun diye mücadele ediyoruz.

11.03.2017 - 23:27
Türkiye'deki beş darbe teşebbüsünün diğer darbe teşebbüslerinin hepsinin arkasında dış güçler vardır. 1980 darbesinden sonra darbe ilk olduğunda bir büyük ülkenin Ankara'daki Büyükelçisi kendi başkentine kriptolu bir mesaj yazdı 'Hiç merak etmeyin bizim çocuklar darbe yaptı' dedi. İşte biz 16 Nisan'daki bu anayasa değişikliği ile istiyoruz ki artık onun bunun çocukları bu memlekette darbe yapamasın. Bu memlekette halktan başka kimsenin dediği olmasın" -"1917'de masanın ortasına cetvelleri, haritaları koyup, bu bölgenin insanlarını haritalarla birbirlerinden ayırt edenler, şimdi gönüllerini birbirlerinden ayırmaya çalışıyorlar. Bu oyunu bozacağız" - "Bugün Hollanda Dışişleri Bakanımızın uçağının Hollanda'ya giriş iznini iptal etti. Hiç endişeniz olmasın altta kalacak değiliz. Bize kim ne şekilde davranıyorsa biz de o şekilde davranacağız"

ERZİNCAN (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'deki darbe teşebbüslerinin arkasında dış güçlerin olduğunu belirterek, "İşte biz 16 Nisan'daki bu anayasa değişikliği ile istiyoruz ki artık onun bunun çocukları bu memlekette darbe yapamasın. Bu memlekette halktan başka kimsenin dediği olmasın." dedi.

Kurtulmuş, Erzincan'da bulunan sivil toplum kuruluşları ve bazı alevi dedeleri ile yemekte bir araya geldi.

Türkiye'nin 16 Nisan'da yeni bir hükümet ve yönetim modeli ile tanışacağını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin anayasasını değiştirmek için halk oylamasına gitmesinin demokrasi bakımından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, şimdiye kadar ki anayasa değişikliklerinin çoğunun askerin silahının ve darbelerin gölgesinde yapıldığını, 61 ve 82 anayasası da Türkiye'ye demokratik bir şekilde kazandırılmadığını, her ikisinin de milletin taleplerine yön vermek için değil milleti bir kalıbın içerisine döküp istedikleri şekilde bir millet dizayn etmek için yapılan bir anayasa olduğunu ifade etti.

Mevcut sistemin "çatışmacı ve vesayetçi" bir yapıya sahip olduğunu bildiren Kurtulmuş, "Türkiye'de vesayetçi sistemi ortadan kaldırmak, yönetimde çift başlılığın önüne geçmek, siyasi istikrarsızlıkları önlemek ve ekonomik istikrarsızlıkları önlemek için cumhurbaşkanlığı hükümet modelini getiriyoruz." dedi.

- "Oyunun ikinci perdesini ortaya koymaya çalışıyorlar"

Kurtulmuş, beş yıldan beş yıla seçimin olacağını, aynı gün iki sandığın geleceğini ve çıkan sonuçta hükumetin seçim sonrası kurulabileceğini anımsatarak, "Oyunun ikinci perdesini ortaya koymaya çalışıyorlar, tam 1917'de masanın ortasına cetvelleri, haritaları koyup, bu bölgenin insanlarını haritalarla birbirlerinden ayırt edenler, şimdi gönüllerini birbirlerinden ayırmaya çalışıyorlar. Bu oyunu bozacağız. Bizim onun için güçlü olmamız lazım. Onun için bu oyunları bozabilecek olmamız lazım."

Kırk yıldır milletin başına PKK'nın sarıldığını Avrupa'nın bütün şehirlerinde ofisler ve paralar verildiğini ifade eden Kurtulmuş, İsveç Parlementosun'da görüşme yaparken kendilerine çok yakın bir mesafede PKK'lıların da toplantı yapmalarına müsaade edildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş, Avrupa'nın "evet" kampanyası yapmaya gidecek olan Türk bakan ve milletvekillerine müsaade etmediklerini, PKK ve FETÖ'nün alenen "hayır" kampanyası yapmasına müsaade ettiklerini belirtti.

DEAŞ ve PYD'nin kimler tarafından nasıl bu hale getirildiğine değinen Kurtulmuş, "Orta Doğu'daki yakın coğrafyamızdaki halklar arasına husumeti sokmak için bunlara destek oldular. Yolda yürümesini bilmeyen adamların elinde yüz binlerce dolarlık o ölüm makinelerini kim tedarik edip verdi." şeklinde konuştu.

PKK, FETÖ, DEAŞ gibi terör örgütlerini Türk milletinin bir gün içinde yok edebileceğini belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece onlar gördüğünüz o militanlardan ibaret değil. Arkasındakiler, güç verenler, siyasi destek verenler, silah verenler, lojistik destek verenler, istihbarat destekleri verenler, bir tek şey için yapıyorlar bunu güçlü ve büyük Türkiye olmasın. Şimdi biz güçlü ve büyük bir Türkiye olsun diye mücadele ediyoruz. Türkiye'deki beş darbe teşebbüsünün diğer darbe teşebbüslerinin hepsinin arkasında dış güçler vardır. 1980 darbesinden sonra darbe ilk olduğunda bir büyük ülkenin Ankara'daki büyükelçisi kendi başkentine kriptolu bir mesaj yazdı, 'Hiç merak etmeyin bizim çocuklar darbe yaptı' dedi. İşte biz 16 Nisan'daki bu anayasa değişikliği ile istiyoruz ki artık onun bunu çocukları bu memlekette darbe yapamasın. Bu memlekette halktan başka kimsenin dediği olmasın."

- "Bize kim ne şekilde davranıyorsa bizde o şekilde davranacağız"

Kurtulmuş, seçim kampanyası sırasında Avrupa’dan gelen bazı yanlış uygulamalarla ilgili olarakta, "Avrupa ülkeleri Allah aşkına ne oldu da birdenbire, hani robotun düğmesine basarsın da başlar hareketlenmeye. Hepsi hareketlendiler. Birisi düğmelerine bastı. Bugün Hollanda Dışişleri Bakanımızın uçağının Hollanda'ya giriş iznini iptal etti. Hiç endişeniz olmasın altta kalacak değiliz bize kim ne şekilde davranıyorsa bizde o şekilde davranacağız." diye konuştu.

Kurtulmuş, halk oylamasında neden “evet” denilmesi gerektiği, mevcut sistemin nerede tıkandığı ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine neden ihtiyaç olduğu konularında katılımcılara bilgiler verdi.