20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BM'den Arakan tepkisi

BM'den Arakan tepkisi - BM Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Lee: - "Rohingyalar açısından genel durum, ocak ayındaki son ziyaretimden bu yana neredeyse hiç gelişme göstermemiş, Arakan'ın kuzeyinde daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmiş" YANGON (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının altında yatan sorunların üstesinden gelinmesi bağlamında yeterince çaba göstermediğini söyledi.

21.07.2017 - 22:13

Myanmar'a 12 günlük ziyaretinin ardından açıklama yapan Yanghee Lee, Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olaylarının altında yatan nedenlerin aşılması konusunda yeterince çaba göstermediğini ve kendi soruşturmasının engellenmeye çalışıldığını bildirdi.

Lee, tüm bunların kendisinde hayal kırıklığı ve öfke yarattığını dile getirerek, Myanmar hükümetinin ayrıca Arakan eyaletinde bazı bölgeleri ve ordunun operasyonlar düzenlediği eyaletin kuzeyini ziyaret etmesine izin vermediğini ifade etti.

BM Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Lee, "Rohingyalar açısından genel durum, ocak ayındaki son ziyaretimden bu yana neredeyse hiç gelişme göstermemiş, Arakan'ın kuzeyinde daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmiş." diye konuştu.

Operasyonlar sırasında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ihlaller konusunda bilgi almayı sürdürdüğünü, ayrıca hükümetle iş birliği yaptığı sanılan Rohingyaların hedef alındığına dair duyumlar aldığını aktaran Lee, ihlaller konusunda soruşturma dahil olmak üzere somut adımların atılması gerektiğine işaret etti.

Lee, ziyaretinin bulgularını bir rapor halinde BM Genel Kuruluna sunacak.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2016 yılı ekim ayında sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, geçen yıl ekimden aralık ayına kadar eyalette 400 Arakanlı Müslüman'ın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunmuştu.

Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.