28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Bolu'daki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Bolu'daki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava - Eski Bolu 2.

18.09.2017 - 17:29
Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Güneşer ile 9 askerin, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi

BOLU (AA) - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından haklarında dava açılan 3'ü tutuklu 10 eski askeri personelin, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar meslekten ihraç edilen eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile tutuksuz yargılanan ve halen Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli bulunan Yarbay Murat Gelen, üsteğmenler Burak Civelek, Ümit Birinci ve astsubay Ahmet Üney ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tanıkların dinlenilmesinden sonra yaklaşık 1,5 ay ara verilen duruşma sanık avukatlarının savunmaları ile devam etti.

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından sanıklar esasa ilişkin savunma yaptı.

"Anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamalarından tutuklu yargılanan Güneşer, savunmasında meslek hayatı hakkında bilgiler vererek, Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı ile Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı döneminde neler yaptığını anlattı.

Darbe girişiminin geçici görevde bulunduğu Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde olduğu esnada yaşandığını anlatan Güneşer, o gece yaptıklarını ve Bolu'daki astları ile telefon görüşmelerinin içeriklerini açıkladı.

Dönemin Bolu İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ile yaptığı telefon görüşmelerini de anlatan Güneşer, astlarına askerle halk ve polisin karşı karşıya getirilmemesi emrini vererek emniyet müdüründen de aynı şeyi istediğini belirtti.

Duruşma, Güneşer'in savunmasını tamamlaması ve diğer sanıkların da dinlenmesi için 22 Eylül Cuma gününe ertelendi.

- İddianameden

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, tutuklu sanıklar eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 7 eski askerin, anayasanın 309/1 ve 314/2 maddeleri uyarınca "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede, darbe girişiminin başarılı olması halinde, sözde "Bolu ve Düzce Sıkıyönetim Komutanı" olarak adı geçen Güneşer'in emrindeki askerlere, "Bolu Valisi ve Belediye Başkanı yerine görevlendirilecek isimlerin araştırılması" talimatı verdiği belirtiliyor.