28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir"

"Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir" - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu - "Bugün terörün kırıntıları kaldı, 24 Haziran'da o kırıntıları inşallah sandığa gömeceksiniz.

18.05.2018 - 15:03
Bu seçim hem kazandıklarımızı muhafaza etme, koruma hem de elimizi geleceğe uzatma seçimidir. Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir" - "Kazanan şiddet, silah olmamıştır. Kazanan huzur, kardeşlik olmuştur. Terörle mücadele ettik. Bugün iyi bir noktadayız ama biliniz ki yarın bundan çok daha iyi bir noktada olacağız" - "Kazandıklarımızı geri veremeyiz. Yıllardır Doğu ve Güneydoğu'daki illerde belediyeleri HDP yönetti. Adeta buraları terör örgütünün birer şubesi haline getirmişlerdi. Yılbaşından itibaren dağa giden çocuk, insan sayısı sadece 41. Ondan önceki yıllarda 600, 800, 2 binlerdeydi. Dağa eleman ve lojistik vermekten başka hiçbir iş yapmayan belediyeler iken bugün bu belediyeler iş üretir hale geldiler"

ŞIRNAK (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bugün terörün kırıntıları kaldı, 24 Haziran'da o kırıntıları inşallah sandığa gömeceksiniz. Bu seçim hem kazandıklarımızı muhafaza etme, koruma hem de elimizi geleceğe uzatma seçimidir. Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şırnak'a gelen Bakan Soylu, Valiliği ziyaret etti, Vali Mehmet Aktaş'tan kentteki çalışmalarla ilgili brifing aldı.

Daha sonra Soylu, Vali Aktaş, Şırnak Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Faik Arıcan, Silopi Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sezer Işıktaş, Uludere Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Yakınoğlu, Beytüşşebap Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Şener, İdil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ersin Tepeli ile Güçlükonak Kaymakamı Osman Demir ile valilik toplantı salonunda basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından AK Parti Şırnak İl Başkanlığına geçen Bakan Soylu, partililere hitap etti. Soylu, ramazan ayının hürmetine Filistinliler için dua edilmesini istedi.

Filistin'de yapılan vahşetin net bir şekilde ortada olduğunu ve herkesçe görüldüğünü belirten Soylu, bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Yenikapı'daki mitingi hatırlattı.

Türkiye'ye insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin bütün dünyanın gözü önünde sivil insanların katledilmesine ses çıkarmadığına işaret eden Soylu, "Bizim kimseden merhamet beklentimiz yoktur. Bu dünya çok zalimler görmüştür. Hepsi gelip geçmiştir. O zalimlerin de Irak'ı ve Suriye'yi savaş alanına çevirenlerin de terör örgütlerini büyütüp, insanların üstüne salanların da hükmü geçecektir. Buna tüm kalbimizle inanıyoruz ve galip gelecek mutlak haktır. Yeter ki biz doğru tarafta olalım." diye konuştu.

Soylu, Türkiye'nin dünyada tek başına kalsa da hakkın ve mazlumun tarafında olmaya devam edeceğini vurguladı.

- "Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir"

24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin önemine değinen Soylu, "Bu seçim hem kazandıklarımızı muhafaza etme, koruma hem de elimizi geleceğe uzatma seçimidir. Bu seçim makus talihimizi yenme seçimidir." diye konuştu.

Geçmişte sık sık "makus talihi yenme" ifadesinin kullanıldığını dile getiren Soylu, şöyle devam etti:

"Bizi öğrenilmiş bir çaresizliğe aslında muhatap etmekti bu. Onu kabul etmemizi sağlamak istiyorlar, uyuyan devin uyanmasını istemiyorlardı. Kimse de sormazdı, 'Bu kadar büyük ve köklü ülkenin talihi neden makus olsun?' diye. Bizi aciz ve güçsüz olduğumuza inandırmışlardı. Oysa gerçek böyle değildir. Bu millet güçlü bir millettir, devletimiz de güçlü bir devlettir. 16 yılda gösterdiğimiz gelişme sayesinde hak ettiğimiz kulvara yerleştik. Bu seçime son 300 yılın en güçlü olduğumuz haliyle giriyoruz. Ne yaptılarsa bizi sarsamadılar. Terörle bizi yıkamadılar, 6-7 Ekim olaylarını, çukur hadiselerini ortaya koydular bizi sarsamadılar, Gezi'yi yaptılar yine sarsamadılar, son melanetleri 15 Temmuz'u yaptılar, millet çıplak elleriyle tankların önüne çıktı, milletine, ülkesine, hukukun üstünlüğüne ve demokrasisine sahip çıktı."

- " PKK'nın kırıntıları ve döküntüleri kaldı"

Soylu, şimdi aynı kararlılık ve aynı sahiplenmenin gösterilmesi gerektiğini aktararak, "Kazandıklarımızı geri vermeyelim. PKK'nın kırıntıları ve döküntüleri kaldı. Şehirlerimizde huzur var." ifadelerini kullandı.

Şırnak'a daha önce de başka vesileler ve görevlerle geldiğini hatırlatan Soylu, bugün kentte çok farklı bir tablo ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Soylu, kentte yaşanan gelişmeler karşısında bakan olarak değil bu ülkenin bir ferdi olarak göğsünün kabardığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Yapılabileceği, olabilirliği gösteriyor bize bu. Bu milletin, Kürt kardeşlerimizin hizmete nasıl hakkı olduğunu ve bu hizmetle nasıl buluştuğunu gösteriyor. Bundan 2,5-3 yıl öncesini hatırlıyoruz. Milletimizin bütün samimiyetine karşı bu topraklarda yeşermeyen projelerin, ideolojilerin bu topraklara dayatılmasını hatırlıyoruz. Her bir insanımızı her bir kardeşimizi neredeyse ideolojik bir prototip haline getirmek için çaba sarfeden o projelerin bu topraklarda, ülkemizin güçsüz, milletimizin huzursuz olmasını isteyen gafiller tarafından yeşertilmeye çalışıldığını biliyoruz."

Şırnak'ta ve ilçelerde artık 10 bini aşkın binanın yükseldiğine dikkati çeken Soylu, devletin hizmet ısrarının görüldüğünü vurguladı.

Soylu, parkların, içme suyu projelerinin, onlarca kilometre kanalizasyon ve altyapı projelerinin, arıtma tesislerinin, taziye evlerinin, spor salonlarının yapıldığını, şehirlerin ışıklandırmalarla güzel bir görünüm kazandığını aktararak, "Demek ki buradaki kardeşimiz buna esas itibarıyla layıkmış. Demek ki para doğru bir şekilde kullanılıp, teröre aktarılmazsa herkes bundan istifade edebiliyormuş. Buradaki insanların kimden ne aşağı, geri tarafı var, buranın ne eksiği var?" diye konuştu.

- "Bugün güçlü ve kararlı bir Türkiye var"

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'de sağlanan gelişmeler değinen Soylu, "16 yıldır o makus talih yenilmiştir. O başını eğen Türkiye başını dik tutmaktadır. 'Acaba olaylar karşısında ne yapacağız?' diye dizleri titreyen, endişeli, korkak ürkek, kararsız bir Türkiye yerine, bugün güçlü, kararlı, dünyanın her tarafında kendi varlığını hisseden, başında bin bir sorun olmasına rağmen kendini büyüten, insanı önceleyen bir Türkiye var." ifadelerini kullandı.

Soylu, Türkiye'nin bir taraftan düzensiz göçle bir taraftan terörle bir taraftan FETÖ ile bir taraftan uyuşturucu ile mücadele ettiğini, diğer yandan birçok operasyonla karşı karşıya kaldığını ancak tüm bunlara rağmen, ekonomik olarak diz çökertmeye çalışanlara karşı Türkiye'nin ekonomisi, hürriyeti, zenginliği, özgürlüğü ile ayakta kaldığını dile getirdi.

Bu gücün 16 yıllık bir muhasebenin bilançosu olarak ortada durduğunu anlatan Soylu, millet ile el ele büyük işler başarıldığını, milletin demokrasiye bağlılığının ve sadakatinin bunu sağladığını vurguladı.

Soylu, bölgedeki huzur tablosunun kolay oluşmadığının bilindiğine dikkati çekerek, "Annelerimizin, askerimizin, polisimizin, jandarmamızın, güvenlik korucularının, esnafın ve bu ülkenin hangi maliyetleri ödediğini, hayvancılık yapmak isteyenlerin nasıl önlerinin kesildiğini, haraca bağlanmak istediklerini biliyoruz." şeklinde konuştu.

Hakkari'nin, Van'ın, Mardin'in artık gece geç saatlere kadar canlı olduğunu, insanların yüzünde huzurun hissedildiğini, bu kentlerin turistlere ev sahipliği yaptığını anlatan Soylu, esnafın hizmet etmekten yorulur hale geldiğini gördüklerini belirtti.

Soylu, geçmişte ikindiden sonra insanların sokağa çıkmaktan ürktüğünü anımsatarak, şimdi huzur içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin olduğunu aktardı. Soylu, bunun tehditlere boyun eğmeyen, inadına hak, hürriyet, özgürlük, demokrasi diyen milletle sağlandığını söyledi.

- "Kazanan huzur ve kardeşlik olmuştur"

Bu sürecin en büyük mağduriyetini annelerin yaşadığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

"Çocuklarınızı sizlerden uzaklaştırmaya çalıştılar. Sevgi ile yarınlara ulaştırmak istediğiniz, hayalinizde hemşire, avukat, öğretmen olarak görmek istediğiniz kızlarınız için endişe duyduğunuz. 'Acaba kapıma terör örgütü mensubu gelir de benim çocuğumu alacak mı?' diye korku içinde yaşadınız. Ama öyle bir sahip çıktınız ki; bugün terörün kırıntıları kaldı, 24 Haziran'da o kırıntıları inşallah sandığa gömeceksiniz. Kazanan şiddet, silah olmamıştır. Kazanan huzur, kardeşlik olmuştur. Terörle mücadele ettik. Terörle mücadelenin hukuktan, demokrasiden ayrılan bir milim tarafı olmamıştır. Bugün iyi bir noktadayız ama biliniz ki yarın bundan çok daha iyi bir noktada olacağız. İstikametimiz düzgün, doğru ve bu istikamette hep birlikte olacağız."

- Şırnak'ta 3 katrilyonun üzerinde kaynak

Bakan Soylu, belediyelere görevlendirme yapılmasına değinerek, söz konusu belediyelere bugüne kadar 2,9 milyar yatırım yapıldığını söyledi.

Belediyelerin 1,5 milyar borçları bulunduğunu, bunun 600'ü aşkının esnafa olduğunu anlatan Soylu, bu borçların ödendiğini dile getirdi.

Soylu, tüm belediyelerde 6 bin 121 kilometre sıcak asfalt, 4 bin 493 kilometre sathi kaplama, 49 bin 76 kilometre stabilize yol, 63 bin kilometre beton yol, 10 bin kilometre kare de kilit parke taşı döşendiğini, bin 914 çay bahçesi ve parklar yapıldığını aktardı.

38 bin kilometre içmesuyu hattı, 45 atık su arıtma tesisi, 5 bin 535 kilometre atık su arıtma şebekesi, 129 kilometre yağmur suyu isale hattı yapıldığını, 117 kadın merkezinde 157'den fazla kurs düzenlendiğini, 108 bin kişinin bu kurslardan istifade ettiğini anlatan Soylu, bin 747 taziye evi yapıldığını ve onarıldığını dile getirdi.

"Cizre'nin sokaklarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşınca burası Paris değil Cizre iddiamız artıyor." diyen Soylu, "Bu paralar daha önce nereye gidiyordu? sorusunu yöneltti.

Soylu, "Şırnak'ta 10 bin 214 konut yapımına başlandı. İş yeri sayısı 515, cami sayısının 9. Şırnak'a çukur eylemlerinden sonra 3 katrilyonun üzerinde harcama yaptık. Bu önemli bir rakam. 5 bin 731 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edilecek, ardından diğerleri de tamamlanacak. Tamamlanınca onlar da hak sahiplerine teslim edilecek. Bu paralar daha önce dağa, teröre, bu ülkenin beraberliğini ortadan kaldırmaya gidiyordu." diye konuştu.

Şırnak'ta madenlerin çalışmaya başladığını, hayvancılığın daha çok gelişeceğini anlatan Soylu, huzurun geri alınmasına, çocukların geleceklerinin çalınmasına müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Yeniden Türkiye'yi ve bu coğrafyayı ortaya koyacakları hesapla, karıştırmalarına ne olursunuz müsaade etmeyin. Allah şahittir ki onları sandıkta demokrasiyle ve hukukun üstünlüğüyle yendik." ifadelerini kullanan Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bütün bunları söylerken de şunu çok net şekilde ifade etmeliyim. Kazandıklarımızı geri veremeyiz. Yıllardır Doğu ve Güneydoğu'daki illerde belediyeleri HDP yönetti. Adeta buraları terör örgütünün birer şubesi haline getirmişlerdi. Yılbaşından itibaren dağa giden çocuk, insan sayısı sadece 41. Ondan önceki yıllarda 600, 800, 2 binlerdeydi. Dağa eleman ve lojistik vermekten başka hiçbir iş yapmayan belediyeler iken bugün bu belediyeler iş üretir hale geldiler."