29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Bu yılki sayımlarda yeşilbaş ve kılkuyruk yoğunlukta"

"Bu yılki sayımlarda yeşilbaş ve kılkuyruk yoğunlukta" - Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.

7.02.2018 - 11:06
Bölge Müdürü Kamil: - "Geçen sene Göller Yöresi'nde 18 doğal ve yapay sulak alanda 47 farklı türde, 230 bin 326 su kuşu saydık. Bu yılki sayımlarımız 15 Şubat'a kadar devam edecek" - "Burdur, Isparta ve Antalya'daki sulak alanlarda ülkemizdeki toplam su kuşu sayısının neredeyse üçte biri sayılmaktadır" - Kuşbank gönüllüsü Erturhan: - "Bu yıl Göller Yöresi'nde yüzey ördekleri dediğimiz gruplardan olan yeşilbaş, kılkuyruk, kaşık gaga, fiyu ördekleri oldukça yüksek sayılarda gözlemledik. Daha düşük sayılarda suna gibi ördekleri görebiliyoruz. Karabataklar ise göllerde oldukça fazla. Şu ana kadar 20'ye yakın farklı tür gözlemledik"

BURDUR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, geçen sene 18 doğal ve yapay sulak alanda 47 farklı türde, 230 bin 326 su kuşu saydıkları Göller Yöresi'nde bu yılki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Batı Palearktik olarak bilinen Avrupa ve Türkiye'yi içine alan bölgede her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında su kuşu sayımı ve kuş türü belirleme çalışmaları yapılıyor.

Bu kapsamda zengin bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan ve Türkiye'deki su kuşlarının neredeyse üçte birinin yaşadığı Göller Yöresi olarak da adlandırılan Antalya, Burdur ve Isparta’daki sayımın ayrı önemi bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Kamil'in koordinesindeki saha çalışmasına AA muhabiri de katıldı.

- 2004'ten beri düzenli bilimsel veri topluyorlar

Ekiplerle birlikte arazide çadırda kalan, sabahın ilk ışıklarıyla uyanan onlarca farklı kuş türünü görüntüleyen AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kamil, 1967 yılından beri dünyada su kuşlarının sayımının yapıldığını, Türkiye'de ise bu sayımın 2004'ten itibaren düzenli olarak bilimsel veri altlıklarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Su kuşu sayımının, sulak alanları gelecek nesillere daha sağlıklı habitatlar olarak aktarmak için yapılan çalışmalardan olduğunu vurgulayan Kamil, kendilerine sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, tabiat ve kuş gönüllülerinin de destek verdiğini dile getirdi.

Kamil, 2017'de Göller Yöresi'nde 18 doğal ve yapay sulak alanda 47 farklı türde, 230 bin 326 su kuşu sayıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl Burdur'da 37 türde 21 bin 262, Isparta'da 25 türde 207 bin 125, Antalya'da 27 türde bin 939 su kuşu tespit edildi. Bölgede yeni türlerin tespiti ve sayım çalışmaları sürüyor. Türkiye'deki sulak alanlarda kışı geçirmek için gelen su kuşlarının popülasyonunu belirlemek, sulak alanların korunması için geliştirilen yönetim planlarının oluşturmak, su kuşları ile ilgili bilimsel çalışma yapan bilim çevrelerine veri oluşturmak ve doğadaki dengelerde yaşanan değişmeleri görmek için su kuşlarının sayımı yapılıyor."

Göller Yöresi'ndeki sayım çalışmalarının, uluslararası öneme sahip olduğuna dikkati çeken Kamil, "Sayım koruma altındaki Eğirdir, Kovada, Beyşehir, Burdur, Gölhisar, Karaçal Barajı, Yarışlı, Yapraklı Barajı, Alanköy Barajı, Karataş, Salda, Çorakgöl (Bayındır), Karagöl, Avlan, Beymelek Lagünü, Demre Kuş Cenneti, Ova Gölleri ile Gelemiş Sazlıkları'nda sürüyor." dedi.

- Su kuşlarının üçte biri Göller Yöresi'nde

Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarının dünya ile eş zamanlı gerçekleştiğini ifade eden Kamil, şöyle devam etti:

"Türkiye'de kuş göçlerinin yoğun olduğu yıllarda toplamda yaklaşık 1 milyon 500 bin su kuşu sayıldı. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğunda yer alan Burdur, Isparta ve Antalya'daki sulak alanlarda yapılan genel sayımlarda ise ülkemizdeki toplam su kuşu sayısının neredeyse üçte biri bu bölgede sayılmaktadır. Her sene 15 Ocak-15 Şubat arasında sayım yapıyoruz. Elde ettiğimiz verileri, Kış Ortası Su Kuşu Sayımları adı altında yayınlıyoruz. Yayınlar, dünyada ve ülkemizdeki bilim çevrelerinde, bu alanda çalışan araştırmacılara rehber niteliği taşıyor."

Türkiye'nin anonim kuşları, kuşbank veritabanının Türkiye gönüllü yöneticilerinden Mustafa Erturhan, yaklaşık 10 yıldır kuş gözlem sayımlarına katıldığını belirterek, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekipleriyle Türkiye'nin birçok alanında sayımlar yapıyoruz. Kuş sayımı ve kuş gözlem çalışmalarında destek oluyorum." dedi.

Aynı kuşu tekrar saymamak ve olabildiğince sağlıklı veri almak için özen gösterdiklerini vurgulayan Erturhan, "Bir gölün tamamında başladığımız noktadan itibaren, iki yönünü iki ayrı ekiple yaklaşık ikişer veya üçer kilometre arayla kuşları görebileceğimiz mesafelerde sayım yapıyoruz." diye konuştu.

- "2004'ten önce yabancılar sayım yapıyordu"

Kış mevsiminin sıcak geçmesi nedeniyle birçok kuş türünün dünyanın daha kuzey bölgelerinde kaldığını anımsatan Erturhan, şunları kaydetti:

"Oldukça sıcak geçen bir kış mevsiminden dolayı aşağıya çok fazla inen kuş olmadı. Genel sayımlar üzerinden bakarsak bu yıl Türkiye'de daha önceki dönemlerden daha az kuş var. Daha kuzeyde yaşayan ördekleri bu yıl göremiyoruz. Kuşlar, koruma altındaki sulak alanları kışı geçirmek için çok tercih ediyor. Bu yıl Göller Yöresi'nde yüzey ördekleri dediğimiz gruplardan olan yeşilbaş, kılkuyruk, kaşık gaga, fiyu ördekleri oldukça yüksek sayılarda gözlemledik. Daha düşük sayılarda suna gibi ördekleri görebiliyoruz. Karabataklar ise göllerde oldukça fazla. Şu ana kadar 20'ye yakın farklı tür gözlemledik."

Erturhan, Türkiye'de kış ortası su kuşları sayımlarını eskiden yabancıların yaptığını, 2004 yılından itibaren Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüklerinin öncülüğünde gerçekleştiğini vurguladı.