29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Burnundaki çöküklük kaburgasından alınan kıkırdakla giderildi

Burnundaki çöküklük kaburgasından alınan kıkırdakla giderildi - Bitlis'te bir yaşındayken düşmesi sonucu kırılan burnunda çöküklük oluşan Kartal, 17 yıl sonra kaburgasından alınan kıkırdak dokusuyla sağlığına kavuştu - Ameliyatı yapan Op.

16.09.2017 - 11:45
Dr. Arık: - "Hastanın sağ meme altı bölgesinde 3-4 santimlik kesi yaparak kaburga kıkırdağını alıyoruz. Kaburga kıkırdağını şekillendirip burnun çatısını yeniden oluşturuyoruz. Böylece hastanın nefes almasını sağlıyor ve hayat kalitesini artırıyoruz" - Kartal: - "Burnumdaki çökme nedeniyle gece nefes alamadığım için rahat uyuyamıyordum"

BİTLİS (AA) - AHMET OKUR - Bitlis'te bir yaşındayken düşmesi sonucu kırılan burnunda çöküklük oluşan Ömer Faruk Kartal, 17 yıl sonra kaburgasından alınan kıkırdak dokusuyla sağlığına kavuştu.

Bitlis Devlet Hastanesinde tedavi gören Kartal'ın (18) burnundaki çöküklük, Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Berkan Arık'ın yaptığı ameliyatla, hastanın kaburgasından alınan kıkırdak dokusu sayesinde giderildi.

Arık, AA muhabirine, hastanın küçükken burun travması geçirdiğini, buna bağlı olarak burnunun ön tarafındaki kıkırdağın tamamen eridiğini söyledi.

Burnunda ciddi şekil bozukluğu olan hastanın nefes alamama problemi yaşadığını anlatan Arık, şunları dile getirdi:

"Bu gibi durumlarda hastanın daha rahat nefes almasını sağlamak ve burun çatısını tekrar oluşturmak için ameliyat sırasında bize yedek parça lazım. Bu yedek parçayı da hastanın kendi dokusu olan kaburgasından kıkırdak parçası alarak temin ediyoruz. Hastanın sağ meme altı bölgesinde 3-4 santimlik kesi yaparak kaburga kıkırdağını alıyoruz. Kaburga kıkırdağını şekillendirip burnun çatısını yeniden oluşturuyoruz. Böylece hastanın nefes almasını sağlıyor ve hayat kalitesini artırıyoruz.

Kaburgadan aldığımız kıkırdak, normalde atıl durumda olan bir parça, herhangi bir fonksiyonu yok. Onu yedek parça gibi düşünebiliriz. Bunun hastaya herhangi bir zararı olmuyor."

Arık, ameliyatın 4-5 saat sürdüğünü ve hastanın bir gün sonra taburcu edildiğini belirterek, bölgede benzeri ameliyatların çok fazla yapılmadığı bilgisini paylaştı.

"Daha önce hastalar çok mağdur oluyordu." diyen Arık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çevre hastanelere hatta daha üst bölgelere, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere gitmek zorunda kalıyorlardı. Ameliyatlarımız hastaların mağduriyetlerini giderdi. Ameliyatlarımız ile ciddi burun problemi olan hastalarımızda oluşan geceleri ağzı açık uyuma, nefes alamama ve burunda şekil bozukluğu problemlerini giderdik."

- "Artık rahat nefes alabileceğim"

Kartal da 17 yıl sonra yeni buruna kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Daha önce başvurduğu sağlık kuruluşlarında kendisine rahatsızlığının ileri derecede olduğu ve şekil bozukluğu nedeniyle kulak kıkırdağından parça alınacağını, bunun da garantisinin olmadığının anlatıldığını ifade eden Kartal, "Bu nedenle yapmaktan vazgeçmiştim. Bitlis'te bu ameliyatın yapıldığını öğrenince hemen başvurdum. Burnumdaki çökme nedeniyle gece nefes alamadığım için rahat uyuyamıyordum." diye konuştu.