29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Buzla kaplı gölün vazgeçilmezi: "Atlı kızak"

Buzla kaplı gölün vazgeçilmezi: "Atlı kızak" - Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan ve kış aylarında yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'ne gelen yerli ve yabancı turistler, buz üstünde atlı kızakla gezinti yapıyor - Atlı kızak sahibi Karataş: - "Çıldır Gölü beyaz gelinliğini giymiş, çok güzel bir ortamı var ve herkes burada mutlu" - İzmir'den Kars'a gelen İpekçi: - "Kars'ın turizm için çok büyük bir potansiyeli var, her yeri cennet gibi"KARS (AA) - CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN YILDIZ - Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan ve kış aylarında yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'nde turistler buz üstünde atlı kızaklarla gezinti yapıyor.

9.02.2018 - 11:07

Son günlerde yerli ve yabacı turistlerin yoğu ilgi gösterdiği Doğu Eksperi treni ile Kars'a gelenler, Kars ile Ardahan arasında yer alan, 123 kilometrekare alana sahip olan ve yüzeyi tamamen buz tutan Çıldır Gölü'nü de ziyaret ederek keyifli dakikalar geçiriyor.

Deniz seviyesinden bin 959 metre yüksekteki göle gelen turistler, buz üstünde yürüyüp atlı kızaklara binmenin tadını çıkartıyor.

Gölde atlı kızağıyla ziyaretçileri gezdiren Ozan Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atlarını araçlara koyup saat 08.00'da evlerinden yola çıktıklarını ve bir saat sonra göle ulaştıklarını söyledi.

Kars'ın Arpaçay ilçesinde göl kenarında yapılan Kütük Ev önünden atlarını buz üzerine indirerek kızakları bağladıklarını anlatan Karataş, "Kütük Ev'in yanında göle inerek hizmet vermeye başlıyoruz. Saat 17.00'da tekrar atlarımızı arabaya bindirip eve götürüyoruz." dedi.

Karataş, Doğu Ekspresi ile vatandaşların yoğun şekilde Kars'a geldiğine işaret ederek, "Kars'ta Doğu Ekspresi treni fenomen oldu, insanlar trende yer bulamıyor. Turistler özellikle Ani ve Çıldır Gölü'nü geziyor. Buraya gelenler bu güzelliği görüp, yaşıyor, zaten bu göl her şeye değer. Göl bize Allah lütfu, herkesi buraya davet ediyorum." diye konuştu.

- "Çıldır Gölü beyaz gelinliğini giymiş"

Atlı kızak ile buz üstünde tur atanların oldukça heyecanlı olduğunu aktaran Karataş, "Kızağa binenler çok mutlu oluyor, buranın cennet vatan olduğunu söylüyor, gerçekten de öyle. Çıldır Gölü beyaz gelinliğini giymiş, çok güzel bir ortamı var ve herkes burada mutlu. İnsanlarımız gelip bu güzellikleri görsün. Biz burada ekmek paramızı kazanıyoruz, vatandaşlarımız da kızaklara binip tur atıyor. Buraya gelip atlı kızaklara binenleri mutlu ediyoruz." ifadesin kullandı.

Atlı kızakçı Turgay Karataş da turistleri memnun etmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Çıldır Gölü'nün donması bize ekmek parası kazandırıyor. Göle günlük gelip müşterileri gezdirerek ekmek paramızı kazanıyoruz. Buraya herkesi bekleriz. Gölde buz, güneş, güzel hava, hepsi bir arada. Doğu Ekspresi treninin gelmesiyle müşteri daha çok arttı." dedi.

- "Kars çok güzel ve muhteşem bir yer"

Narin Bakran ise İzmir'den Kars turuna geldiklerini anlatarak, "Çıldır Gölü'nde atlı kızaklara bindik, çok eğlenceliydi. Kars çok güzel ve muhteşem bir yer, bu şehrin bu kadar güzel olduğu tahmin etmiyordum. İlk defa buz üstünde atlı kızağa bindim, çok ilginç, inanması çok zor." şeklinde konuştu.

İzmir'den Ege İpekçi de Ani Örenyeri ve Sarıkamış'ı gezip Çıldır Gölü'ne geldiklerini ifade ederek, "İlk defa Kars'a, ilk defa bu kadar doğuya geldim. Kars'ın turizm için çok büyük bir potansiyeli var, her yeri cennet gibi, birçok tarihi alanı var. Çıldır Gölü'nde atlı kızaklarla gezdik, arkadaşlarıma da gelmelerini tavsiye ediyorum. İlk defa karda, buz üstünde kızak yaptık, keyifliydi." değerlendirmesinde bulundu.