20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"ÇATOM'lar arı gibi çalışıyor"

"ÇATOM'lar arı gibi çalışıyor" - Kalkınma Bakanı Elvan: - "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Kilis'teki ÇATOM gibi 44 farklı merkezimiz var.

7.12.2017 - 11:10
Her bir merkezimiz arı gibi çalışıyor" - "Suriyeli kadınlarımız da bu merkezlerden yararlanıyor. Bu merkezler, Suriyeli kardeşlerimizin aynı zamanda toplumla bütünleşip kaynaşması açısından da son derece önemli"

KİLİS (AA) - KEREM KOCALAR - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Çok Amaçlı Toplum Merkezlerine (ÇATOM) ilişkin, "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Kilis'teki ÇATOM gibi 44 farklı merkezimiz var. Her bir merkezimiz arı gibi çalışıyor" dedi.

Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇATOM'ların ağırlıklı olarak gençlere ve kadınlara hizmet verdiğini söyledi.

Sadece Kilis'teki merkezde yılda 6 bin kişiye ulaşıldığını anlatan Elvan, katılımcıların yüzde 90'ının da kadınlardan oluştuğunu vurguladı.

Elvan, merkezde uygulanan eğitim programları çerçevesinde katılımcılara mesleki beceri kazandırıldığına dikkati çekerek, son dönemde merkeze okul öncesi grupta yer alan Suriyeli çocukların da kabul edilerek dil sorununun önüne geçildiğini kaydetti.

Kadınların becerilerinin ÇATOM sayesinde ekonomik birer ürün haline geldiğini ifade eden Elvan, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Kilis'teki ÇATOM gibi 44 farklı merkezimiz var. Her bir merkezimiz arı gibi çalışıyor. Suriyeli kadınlarımız da bu merkezlerden yararlanıyor. Bu merkezler, Suriyeli kardeşlerimizin aynı zamanda toplumla bütünleşip kaynaşması açısından da son derece önemli." diye konuştu.

- Kilis'ten dünya markalarına

Kilis ÇATOM El Sanatları öğretmeni Belkıs Püsküller ise kadınların ekonomide yer alabilmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bu kapsamda önemli mesafe katettiklerini anlatan Püsküller, "Kadınlarımız burada meslek edinmekle kalmıyor aynı zamanda ek gelir de elde ediyor. Bazı ünlü markalarla anlaşmalar yaptık. Onlar bize kıyafetleri gönderiyor, merkezimizdeki kadınlarımız da onları boncuklarla süslüyor. Elde edilen parayı da kadınlarımıza teslim ediyoruz." dedi.

Püsküller, kıyafet işleme konusunda merkezde 40 kadının görev aldığını ve bunlardan 20'sinin Suriyeli olduğunu kaydetti.

- Kursiyerler de memnun

Kursiyerlerden Gülizar Yalçın da eşinin zaman zaman inşaatlarda çalıştığını, o yüzden aile bütçelerinin kısıtlı olduğunu anlattı.

ÇATOM ile tanıştığından beri kendi parasını kazandığını anlatan Yalçın, "Bu merkezden kazandıklarımız sayesinde en azından çocuklarımızın ve evimizin temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Bu merkez bize adeta kendi öz güvenimizi kazandırdı." dedi.

Suriyeli kursiyerlerden Necla Hacı Talip ise iç savaş nedeniyle Suriye'nin Halep kentinden yaklaşık 4 yıl önce Kilis'e geldiğini dile getirerek, "Bu merkezde Türkçe öğrendim. Daha sonra meslek kurslarına başladım. Eşim çalışmadığı için maddi olarak bazı sorunlar yaşıyoruz ama çok şükür buradan kazandıklarımızla evimizi geçindiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle kadınların mesleki beceriler elde ederek ekonomik hayatın içerisinde olmasına katkı sağlayan ÇATOM, kadınlara öz güven kazandırıp meslek sahibi yapıyor.

GAP İdaresi tarafından yoksulluğu azaltma stratejileri çalışmaları kapsamında hayata geçirilen ÇATOM'lar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1995 yılından itibaren kadınlara umut oluyor.

GAP bölgesindeki 9 ilde sayıları 44'e ulaşan ÇATOM'lar, Türkiye'deki kadınlar kadar, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin de umudu oldu. Bugüne kadar 250 bin kişinin doğrudan yararlandığı ÇATOM'lar, Türk kadınları kadar Suriyeli kadınların da uğrak mekanı oldu.