28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Çay ihracatı arttı

Çay ihracatı arttı - Doğu Karadeniz'den bu yılın ilk iki ayında ihraç edilen çay miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 219 artış gösterdi - Bu dönemde 10 ülkeye 331 ton çay ihraç edilerek, karşılığında 624 bin dolar gelir elde edildi - DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: - "Bir taraftan çay ihracatımız artarken, diğer taraftan da ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayımız da artıyor"TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Doğu Karadeniz'den 2018'in ocak-şubat döneminde ihraç edilen çay miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 219 artarak, 331 tona yükseldi.

17.03.2018 - 11:11

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Doğu Karadeniz'den yılın iki aylık döneminde 10 ülkeye 331 ton çay ihraç edilerek, karşılığında 624 bin dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 7 ülkeye 104 ton çay ihraç edilerek, karşılığında da 209 bin 810 dolar gelir sağlanmıştı.

Çay ihracatında Hollanda 152 bin 344 dolarla ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 142 bin 119 dolarla Belçika, 83 bin 13 dolarla Almanya izledi.

Türkiye genelinden ise ocak-şubat döneminde 57 ülkeye 416 ton çay ihraç edilerek, 1 milyon 208 bin 603 dolar gelir elde edildi.

- "Çay ihracatındaki artıştan memnunuz"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz için çayın önemli bir tarımsal ürün olduğunu söyledi.

Bölgeden ihraç edilen çay miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 219 artarak, 331 tona yükseldiğini anlatan Gürdoğan, "Doğu Karadeniz'den 10 ülkeye yapılan çay ihracatında Avrupa Birliği ağırlığını korumaktadır. İhracatta Hollanda, Belçika ve Almanya ilk üç sırada yer alırken, ABD, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Singapur, İngiltere, İsveç ve Meksika'ya da ihracat gerçekleştirildi. Çay ihracatındaki artıştan memnunuz. Bir taraftan çay ihracatımız artarken, diğer taraftan da ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayımız da artıyor. Çay ihracatının ilerleyen aylarda daha da artacağına inanıyoruz." dedi.

- "Özel sektördeki firmaların da ihracata ağırlık vermeleri gerekmekte"

ÇAYKUR'un, yaptığı tanıtımlarla çay ihracatına önemli katkı sağladığını belirten Gürdoğan, ihracatı artıran bir diğer etmenin de turistlerin bölgeye olan ilgisi olduğunu kaydetti.

Gürdoğan, "Özel sektördeki firmaların da ihracata ağırlık vermeleri gerekmekte. İlerleyen süreçte çay ihracatının yapılan çalışmalarla daha da artacağını umuyoruz" ifadesini kullandı.