25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çekirdeksiz kuru üzümdeki müdahale alımı

Çekirdeksiz kuru üzümdeki müdahale alımı - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Celep: - "Bakan Fakıbaba’nın bir dokunuşu ile kuru üzümde 180 milyon liralık bir katma değer yaratıldı" İZMİR (AA) - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın çekirdeksiz kuru üzümün kilogramını 4 liranın altına indirmeme sözüyle başlayan TMO'nun alımları sayesinde fiyatın dengelendiğini ve bu üründe 180 milyon liralık bir katma değer yaratıldığını belirtti.

23.11.2017 - 11:55

Ege İhracatçı Birilikleri'de gazetecilerle bir araya gelen Celep, yaptığı açıklamada, Türk tarım ürünlerinin dünya piyasasında hak ettiği değerlerden satılamadığını söyledi.

Bu yıl da çekirdeksiz kuru üzümle ilgili fiyat düşüş beklentilerinin bulunduğunu dile getiren Celep, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın sezon başında "kuru üzüm fiyatı 4 liranın altına düşmeyecek" demesiyle üzüm fiyatlarının 3-3,5 liraya düşmesinin önlendiğini kaydetti.

- "Bir dokunuşla 180 milyon liralık katma değer"

Celep, "Bakan Fakıbaba’nın bir dokunuşu ile kuru üzümde 180 milyon liralık bir katma değer yaratıldı. Üstelik TMO sadece 4 bin 800 ton kuru üzüm alarak bunu başardı. Eğer bir 2-3 bin ton daha mal alsaydı yüzde 10 daha yukarı çıkardı. Bu sayede katma değer 200 milyon lirayı bulurdu. Bu tür dokunuşları diğer alanlarda da görmek istiyoruz." diye konuştu.

Kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 54, kuru kayısının yüzde 16, kuru incirin ise yüzde 15’lik paya sahip olduğunu ifade eden Celep, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 yılında kuru meyve ihracatımız, Türkiye genelinde bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 7’lik artış kaydetse de değer bazında maalesef yüzde 3’lük düşüş kaydetti. İhracatta en önemli pazarlarımızdan İngiltere ilk sırada yer alırken bu ülkeyi Almanya ve Hollanda takip ediyor. Kuru meyve sektörünün geleneksel ihraç pazarı olan Avrupa Birliği, ihracatımızda halen yüzde 65’lik payla ilk sırada yer alıyor. 2017 yılı ihracat tahminimiz miktarda 500 bin ton, değerde ise 1 milyar 400 milyon dolar düzeyindedir."

Türkiye'nin tarım ürünlerinde ihracat değerlerini artırmak zorunda olduğuna işaret eden Celep, bu yılın 10 aylık döneminde kuru meyve ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 11,6 artarken değerde yüzde 4,7 gerilediğine dikkati çekti.