19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cevizdeki sıcaklık stresine "kaoilin kili" çözümü

Cevizdeki sıcaklık stresine "kaoilin kili" çözümü - İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizi, zaman zaman 35 dereceyi aşan sıcak havada girdiği "sıcaklık stresi"nden "kaolin kili" ile korunuyor - AEÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.

15.08.2017 - 11:00
Doç. Dr. Yılmaz: - "Kaolin kullanılan ağaçlar daha serin kalıyor. Yaprakları solmaktan ve kavrulmaktan kurtuluyor. Meyvelerdeki iç kararması azalıyor. Özellikle sıcaklıkların 35 santigrat derecenin üzerine çıktığı dönemlerde ceviz ağaçlarının olumsuz etkilenmemesi için kaolin kullanmak oldukça faydalı"

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'in Kaman ilçesindeki ceviz üreticileri, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle "sıcaklık stresi"ne giren ceviz ağaçlarını "kaolin kili" ile koruyor.

Son üç yıldır özellikle nisan aylarında yaşanan don olayları nedeniyle büyük zararlar yaşayan üreticiler, bu yıl da aşırı sıcakların ürünlerinde zarara yol açmaması için mücadele ediyor.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgede sıcaklıkların zaman zaman 35 derecenin üstüne çıkması nedeniyle "sıcaklık stresi"ne giren ceviz ağaçlarında su kaybı ve meyvede kararma görülebiliyor.

Ceviz ağaçlarının güneş yanıklarına maruz kalmaması için mücadele eden üreticiler, sıcaklık stresine giren ağaçları kaolin kili ile korumaya çalışıyor.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviz üreticilerinin ilkbahardaki don zararlarının yanı sıra aşırı sıcakların yaşandığı yıllarda da güneş yanıklarıyla mücadele ettiğini söyledi.

Günlük sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda ceviz ağaçlarında terlemeyle su kaybının çok fazla olduğuna işaret eden Yılmaz, güneş yanığı zararları ve "sıcaklık stresi"nin meyvenin verimliliğini, kalitesini ve pazar değerini düşürdüğünü aktardı.

Yılmaz, sıcaklık stresiyle mücadelede ceviz üreticilerinin ağaçlara kaolin kili attığını, bitkinin üzerinde oluşturulan beyaz tabakanın koruyucu özelliği bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Böyle durumlarda sulama suyu ihtiyacı arttığı için üreticiler kaolin kullanarak yaprak yüzeyinin kapanmasını sağlıyor. Su tüketimini azaltarak ceviz ağaçlarının ve meyvelerinin yüksek sıcaklıklardan etkilenmesini engelliyorlar. Kaolin kullanılan ağaçlar daha serin kalıyor. Yaprakları solmaktan ve kavrulmaktan kurtuluyor. Meyvelerdeki iç kararması azalıyor. Özellikle sıcaklıkların 35 santigrat derecenin üzerine çıktığı dönemlerde ceviz ağaçlarının olumsuz etkilenmemesi için kaolin kullanmak oldukça faydalı. Bunu sadece ceviz ağaçları için değil, sulama suyunun kritik olduğu yerlerde ya da su noksanlığı nedeniyle ağaçlarda kurumaların görüldüğü yerlerde her meyve türünde kullanmak mümkün."

- "Terleme yoluyla su kaybını azaltıyor"

Kaolin kilinin bir ilaç olmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Mikronize kil tanecikleri diyebiliriz. Normal ilaç atar gibi ilaçlama ekipmanları ile atılabiliyor. Düşük maliyetli, birçok faydası olan bir üründür. Ne gübredir ne de ilaçtır. Yaprak yüzeylerini kaplayarak ağaçlardan terleme yoluyla su kaybını azaltıyor. Güneşin ağaçları çok fazla ısıtmasını engelliyor. Oldukça faydalı bir ürün." değerlendirmesinde bulundu.

Yelek köyünde üreticilik yapan Özcan Kulaksızoğlu da yaklaşık 50 dekar alanda 500 ceviz ağacı olduğunu belirtti.

Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle temmuz ayı başında ağaçlara kaolin kili attığını aktaran Kulaksızoğlu, ağaçlarını aşırı sıcaklardan bu uygulamayla koruduğunu ifade etti.