23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Burdur'da: (2)

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Burdur'da: (2) - "Bu ülkenin ülkücüsü, milliyetçisi, sosyal demokratı, liberali, mütedeyyin insanı hepimizi ilgilendiriyor.

31.03.2017 - 14:08
Demokrasi sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir kural. Hep beraber çocuklarımızı ve onların geleceğini düşünüyoruz" - "Bize soruyorlar, 'Niye Anayasa Mahkemesi'ne gitmediniz?' diye. Bir milletin kaderini bir mahkeme tayin edemez, bir milletin kaderini o ülkede yaşayan halk tayin eder. Siz tayin edeceksiniz"

BURDUR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin ülkücüsü, milliyetçisi, sosyal demokratı, liberali, mütedeyyin insanı hepimizi ilgilendiriyor. Demokrasi sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir kural. Hep beraber çocuklarımızı ve onların geleceğini düşünüyoruz." dedi.

Burdur Yeni Sanayi Kooperatifinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, siyasi tercihi ne olursa olsun mutlaka herkesin sandığa gitmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin esnaf, çiftçi, sanayici, işçi, taşeron, memur herkesi ilgilendirdiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, herkesin kendisine anayasa değişikliğinin hangi derdi çözeceğini sorması gerektiğini ifade ederek, "O nedenle hepimizi ilgilendiriyorsa, gideceğiz oyumuzu kullanacağız. Bir siyasi parti tercihinde bulunmuyoruz. Bulunacağımız tercih 'Bu anayasa değişikliğini kabul mu edelim, etmeyelim mi?' Bunun üzerine inşa ediyoruz." diye konuştu.

Oylamaya, "Sanayicinin, esnafın, işsizin derdini çözüyor mu? Türkiye'ye itibar kazandırıyor mu, demokrasimizi geliştiriyor mu?" çerçevesinden bakılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların hiçbirini yapmıyorsa, hiçbir derdimizi çözmüyorsa rahatlıkla vicdan huzuru içinde gidin, hayırlı bir iş yapın ve 'hayır' oyu kullanın. Eğer 'Bu anayasa değişikliğiyle işsizlik, çiftçinin, taksi şoförünün, esnafın, küçük sanayicinin sorunu çözülecek' diyorsanız, gidin o zaman 'evet' oyu kullanın. Gayet açık ve net söylüyorum: Tercih milletin tercihi. Millet geçim derdinde, birileri seçim derdinde. Milletin derdi var, o derde çözüm üretmesi gerekirken siyaset kurumu onu bırakmışız bütün ülke referandumun peşinde koşuyoruz. Neden? Bizim gündemimizde ne var? Vatandaşın derdi var. Vatandaşın derdine çözüm üretiyorlar mı? Üretmiyorlar. Hep beraber sandığa gideceğiz, düşüneceğiz."

Cumhurbaşkanının 80 milyonu temsil etmesi için "hayır" oyu kullanılması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Zor bir soru mu? Hayır, zor bir soru değil, kolay bir soru. Herkes akıl süzgecinden geçirecek, vicdan terazisinde tartacak, hangisi doğru hangisi yanlış... 'Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin de genel başkanı olsun, önemli değil' diyorsanız 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Ya cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olur mu? Olmaması lazım' diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Akıl süzgecinden geçirmeniz lazım"

Yeni sistemde Başbakanlığın kaldırılacağını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"(Başbakanlık olmalı, bizim tarihimizde, cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana var. Başbakanlık aynı zamanda yürütmenin de başı) diyorsanız, gidecek o zaman 'hayır' oyu kullanacaksınız. 'Başbakanlığa hiç gerek yok zaten lüzumsuz bir müesseseydi, başbakana da başbakanlığa da gerek yok' diyorsanız, o zaman gidip 'evet' oyu kullanacaksınız. Tercih bu kadar kolay ve bu kadar zor. Akıl süzgecinden geçirmeniz lazım."

Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut sistemdeki 550 milletvekilinin yeni sistemde 600'e çıkacağına değinerek, "Biz bugüne kadar ne başbakanlar gördük. Taş taş üstüne koyan başbakanların hepsine de saygı duyduk. Ama Meclise hepsi geldiler, güvenoyu istediler. Hepsi TBMM'ye hesap verdi." dedi.

- "Partilerle ilgisi yok"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, oylamanın partilerle ilgisinin olmadığını, bir demokrasi tercihi olduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin ülkücüsü, milliyetçisi, sosyal demokratı, liberali, mütedeyyin insanı hepimizi ilgilendiriyor. Demokrasi sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir kural. Hep beraber çocuklarımızı ve onların geleceğini düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

80 milyonun oturup, kendi geleceği için karar vermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bize soruyorlar 'Niye Anayasa Mahkemesi'ne gitmediniz?' diye. Bir milletin kaderini bir mahkeme tayin edemez, bir milletin kaderini o ülkede yaşayan halk tayin eder. Siz tayin edeceksiniz. Demokrasiden yana mı tercihinizi kullanacaksınız, otoriter tek adam rejiminden yana mı tercihinizi kullanacaksınız? Bu kadar basit. Bize demokrasi, düşünce özgürlüğü lazım. 'Biz sorunlarımızı özgürce dile getirelim' diyorsanız, gidecek 'hayır' oyu kullanacaksınız."

Kılıçdaroğlu, neden "hayır" oyu kullanılması gerektiğini bütün bu ayrıntılarıyla anlattığını ancak neden "evet" oyu kullanılması gerektiğini bir türlü anlatamadıklarını kaydederek, "Ne diyorlar, 'Hayır oyu kullananlar teröristtir' diyorlar. Bu memlekette evet veya hayır oyu kullananlar bizim vatandaşımızdır. Demokrasinin gereği olarak evet veya hayır tercihinde bulunacak. Ne demek terörist? Çıksın milletin önüne desinler ki 'Şunlar için evet oyu kullanın'. Biz de diyelim ki 'Bunlar doğrudur veya yanlıştır, hayır oyunu bunlar için kullanın." dedi.

(Bitti)