19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kayseri'de

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kayseri'de - Kılıçdaroğlu: - "Milli iradenin her zaman arkasında durduk.

29.03.2017 - 15:03
Hiçbir zaman bir kişi Türkiye'de tek adam olmadı. Mustafa Kemal Atatürk de tek adam değil" - "Bizi kimse ayırmasın, bizi kimse bölmesin, biz birlikte yaşamak istiyoruz. Türk milleti olarak birlikte yaşayacağız, güzellikleri yaşayacağız, kardeşçe yaşayacağız. Düşüncelerimiz ayrı bile olsa bir masanın etrafında birlikte oturup sohbet edeceğiz" -"Hayı' çıkarsa Binali Bey başbakanlığa sahip olacak. Başbakanlık arabasına binecek, Başbakanlık konutuna gidecek. Aslında biraz da onun için çalışıyoruz. Onun haberi yok ama o kendisini tasfiye etmek için çalışıyor biz de başbakanlık makamını ve onurunu korumaya çalışıyoruz. Çünkü bizim için söz konusu vatansa gerisi teferruattır"

KAYSERİ (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milli iradenin her zaman arkasında durduklarını belirterek, "Hiçbir zaman bir kişi Türkiye'de tek adam olmadı. Mustafa Kemal Atatürk de tek adam değil." dedi.

Kılıçdaroğlu, halk oylaması çalışması kapsamında Kayseri'nin Sarız ilçesinde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinde işsizlik sorununa, çiftçi ve üreticilerin sorunlarının çözümüne ilişkin hiçbir madde bulunmadığını söyledi.

Hukukun üstünlüğünü getiren, kadın erkek eşitliğini perçinleyen maddelerin de yer almadığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu anayasa değişikliği parlamentoyu daha güçlü hale getiriyor mu, milli iradenin parlamentoya tam yansımasını sağlıyor mu, tek cümle yok. O zaman soruyoruz, bu anayasa değişikliğini niye getirdiniz? Biz, demokrasiye inanıyoruz. Demokrasiyi, insan haklarını savunuyoruz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade etmesi gerektiğine inanıyoruz. Herkesin işi, aşı olsun, bunu savunuyoruz. 'Benim gibi düşünmeyen insanın da düşüncesini açıkça ifade etmesi gerekir' diyoruz. Onların hiçbiri bu anayasada yok. Diyorlar ki; parlamenter demokratik sistemden, rejimden vazgeçeceğiz, tek adam rejimi getireceğiz. Bir adam, 80 milyondan akıllıdır diyorlar. Bir adamın aldığı kararlar 80 milyonu etkileyecek, faturayı 80 milyon ödeyecek, 'Olsun' diyorlar. Siz buna izin verecek misiniz?"

Türkiye'de barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, demokrasiyi korumak, yaşama iradesini hayata geçirmek için anayasa değişikliğine hep birlikte "hayır" deme çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu, demokrasinin kolay kurulmadığını, bunun için bedeller ödediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Biz, milli iradeyi her zaman savunduk. Milli iradenin her zaman arkasında durduk. Hiçbir zaman bir kişi Türkiye'de tek adam olmadı. Mustafa Kemal Atatürk de tek adam değil. Sivas Kongresi'ne, Erzurum Kongresi'ne bakın, 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisine bakın. Atatürk, hiçbir zaman tek adam olmadı. Hep kararlarını birlikte aldılar. Erzurum, Sivas kongrelerinde aldılar, Ankara'da TBMM'de aldılar. Şimdi deniyor ki; Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkileri bir kişiye verelim. O ne isterse yapsın. Buna izin verecek miyiz? Bu bir parti meselesi değildir, seçime gitmiyoruz. Bu bir demokrasi meselesi, bir memleket meselesi."

- Ortak payda vurgusu

Ortak paydayı güçlendirme vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Hangi partiye mensup olursak olalım, hangi ideolojiye sahip olursak olalım, ortak paydamızı güçlendirmek zorundayız. Nedir bizim ortak paydamız; bayrağımız bizim ortak paydamız, vatanımız bizim ortak paydamız, demokrasimiz bizim ortak paydamız, insan hakları bizim ortak paydamız, düşünce özgürlüğü bizim ortak paydamız, bağımsız, tarafsız yargı bizim ortak paydamız. Şimdi ortak paydamızı büyütmek yerine küçültmek istiyorlar. Bizi bir kişi arzu ettiği zaman cezalandırsın diyorlar. Buna 'evet' diyecek miyiz? Hep birlikte 'hayır' diyeceğiz. Hep birlikte 'hayır' dersek hayırlı bir işi yapmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Hayır çıkarsa kaos olur, hayır çıkarsa memleket karışır." dendiğini iddia ederek, şunları söyledi:

"Niye karışsın? Sayın Cumhurbaşkanı yerinde duruyor zaten, dokunan var mı? Yok. Ne zamana kadar 2019. Sonra ne olacak? Seçim olacak. Sayın Binali Yıldırım Başbakan olarak duruyor. Karışan var mı? Yok. O da ne olacak 'hayır' çıktığı zaman koltuğunu korumuş olacak. Çünkü yeni modelde başbakanlık yok. 'Hayır' çıkarsa Binali Bey başbakanlığa sahip olacak. Başbakanlık arabasına binecek, Başbakanlık konutuna gidecek. Aslında biraz da onun için çalışıyoruz. Onun haberi yok ama o kendisini tasfiye etmek için çalışıyor biz de başbakanlık makamını ve onurunu korumaya çalışıyoruz. Çünkü bizim için söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Biz öyle bakarız olaya. Parlamento yerinde duruyor bir sorun da olmayacak, 'hayır' çıktığı zaman, düzen devam ediyor. Ama şu mesaj verilecek; 'Demokratik parlamenter sistemde aksaklıklar var, bu aksaklıkların giderilmesi lazım. Yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da Meclise gelmeli, TBMM kürsüsüne çıkıp konuşabilmeli. Bunu yapmalıyız."

Yeni modelde milletvekili sayısının 600'e çıkartılacağını aktaran Kılıçdaroğlu, "Niye 600? Bilen var mı? Hangi gerekçeyle 600? Parayı siz ödeyeceksiniz, 5 yılda 187 trilyon lira para yeni milletvekillerine ödeyeceksiniz. Yazık günah değil mi?" dedi.

- "Hayırlı bir işi hep birlikte yapacağız"

Ezan nedeniyle konuşmasına ara veren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir vatandaşımız 'Dünya kadar derdimiz var' diyor, doğru. Milletin dünya kadar derdi var. Esnaf alışveriş yapamıyor, taksi ve tır şoförü kazanamıyor, mazot ve dolar aldı başını gidiyor, çiftçi ektiği ürünün karşılığını alamıyor. Eskiden Sarız'ın kilimi vardı şimdi diyorlar ki kilim de satılamıyor. Peki niye bu değişikliği getiriyorlar? İktidarsınız, vatandaş seçti Ankara'ya gönderdi, tek başınıza hükümetsiniz, vatandaşın derdini çözün. Niye referandum, hangi gerekçeyle referandum? Ben ayın 16'sında pazar günü eşimi, kardeşimi, dayımı, yeğenimi, amcamı, komşumu alacağım ve sandığa gideceğim. Onurumuzla, gururumuzla gideceğiz 'hayır' oyunu kullanacağız ve torunlarımıza diyeceğiz ki 'Demokrasiyi kaldırmak istediler, izin vermedik, hayır oyunu kullandık. Bizim parlamentomuzun itibarını düşürmek istediler izin vermedik hayır oyu kullandık. 18 yaşında, beylerin çocukları milletvekili olacaktı, benim çocuğum askere gidecekti ben bu ikiliğe izin vermedim hayır oyu kullandım. Benim cebimden 187 trilyon lirayı tekrar alacaklardı 50 milletvekili artıracaklardı ben buna da hayır dedim' diyeceksiniz. Hayırlı bir işi hep birlikte yapacağız. Bizi kimse ayırmasın, bizi kimse bölmesin, biz birlikte yaşamak istiyoruz. Türk milleti olarak birlikte yaşayacağız, güzellikleri yaşayacağız, kardeşçe yaşayacağız. Düşüncelerimiz ayrı bile olsa bir masanın etrafında birlikte oturup sohbet edeceğiz."

Bu arada mitingden önce Sarız Belediyesince yaptırılan Kadın ve Çocuk Misafirhanesi'nin açılışını gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, daha sonra Sarız Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu'nu ziyaret etti.

Bir aileye taziye ziyaretinde bulunduktan sonra ilçeden ayrılan Kılıçdaroğlu, Pınarbaşı'na geçti. CHP Pınarbaşı İlçe Teşkilatının yeni hizmet binasının açılışını yapan Kılıçdaroğlu, burada Kayseri mantısı yedi.

Bina önünde toplanan vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, halk oylamasında "hayır" oyu vermelerini istedi.