28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Çini kursu engellileri hayata bağladı

Çini kursu engellileri hayata bağladı - EDES programı kapsamında Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde hazırlanan "Engelsiz Akademi Projesi"yle hayata geçirilen seramik kursu, bedensel ve zihinsel engelli bireyler ile ailelerine umut oldu - Proje Koordinatörü ve Eceabat Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Yurttakal: - "Etkinliğin başından itibaren bireylerin el koordinasyonları ve dikkatleri gelişti.

15.11.2017 - 10:18
Hareketlerinde önemli derecede düzelme yaşandı. Engelli bireyler kursta iken aileler de rahat bir zaman geçiriyor. Ailelerin mutlulukları, dua ve sevinçleri bizleri motive ediyor"

ÇANAKKALE (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engellilere Destek Programı (EDES) kapsamında Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde hazırlanan "Engelsiz Akademi Projesi"yle hayata geçirilen seramik kursu, bedensel ve zihinsel engelliler ile ailelerine umut oldu.

Eceabat ilçe merkezi ve 12 köyden 55 engelli bireyin katıldığı proje çerçevesinde ilk olarak seramik kursu açıldı. Çanakkale'ye özgü çanak çömlek ve anıt figürlerinden esinlenerek elleriyle yoğurdukları seramik çamuruna şekil veren engellilerin ortaya çıkardıkları objeler, takdir topluyor.

Proje Koordinatörü ve Eceabat Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ahmet Yurttakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Engelsiz Akademi Projesi" ile ilçede yaşayan engellilere yönelik seramik ve değerler eğitimi kursları düzenlediklerini söyledi.

Yurttakal, engellilerin iyi bir yaşam sürmelerini amaçladıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Etkinliğin başından itibaren bireylerin el koordinasyonları ve dikkatleri gelişti. Hareketlerinde önemli derecede düzelme yaşandı. Engelli bireyler kursta iken aileler de rahat bir zaman geçirecek. Ailelerin mutlulukları, dua ve sevinçleri bizleri motive ediyor. Öte yandan her gün bir imam hatip eşliğinde Kur'an kursu ve ahlak eğitimleri alıyorlar. Kursiyerlerimize ayrıca bir dizi sosyal aktivite yapılacak. Spor kursları, ailelere yönelik seminerler, geziler ve piknik organizasyonları yapacağız."

- "Bakan Kaya için minyatür Şehitler Abidesi hazırladım"

Kursa katılan Gülşah Burcu Mert da arkadaşlarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya için seramik toprağını işleyerek minyatür Şehitler Abidesi'ni hazırladığını anlattı.

Mert, kursun açılmasının çok iyi olduğunu dile getirerek "Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz bizleri unutmadıkları için." dedi.

Hamza Beyaz ise topraktan Galatasaray ambleminin yer aldığı hediyelik şişe yaptığını aktardı. Koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu dile getiren Beyaz, "Ben Galatasaraylı olsam da Fenerbahçe ve Beşiktaşlılar için de isteyen herkese hediyeler yapabilirim." diye konuştu.

- Aileler de mutlu

Hamza Beyaz'ın annesi Fatma Beyaz da "Çocuklarımızın mutlu olması bizlerin de mutlu olması demek. Onun mutluluğunu görmek insanı iki kat daha mutlu ediyor. Bir engellinin elinden tutulduğunda ne kadar değerli bir iş yapılmasının farkındalığı ilçe kaymakamımız ile il ve ilçe müdürlerimizin katkılarıyla oluştu. Böyle kursların ileriki yıllarda da devam etmesini arzuluyoruz." ifadelerini kullandı.

Oğlunu kendisine kursta bir kapı numarası yaptığını, bunların dışında başka hediyeler de yapmak istediğini belirten Beyaz, "Çocuklarımız bizlerden kopamıyor. Yaptıklarını paylaşmak istiyor. İnsan o kadar mutlu oluyor ki bunları yaşamak kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanır." dedi.

Engelli İhsan Günergin'in annesi 85 yaşındaki Yaşar Günergin de bir apartmanda yaşadıklarına, oğlu dışarı çıkamadığı için mutsuz olduğuna işaret ederek "Şimdi her gün dua ediyor. Sabahları çok erken kalkıyor. Arabayı bekliyor. Okuluna severek gidiyor. O mutlu olunca bizlerde mutlu oluyoruz. Kursun açılmasına vesile olanlardan Allah razı olsun." dedi.